Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Koti > Askartelu ja käsityöt
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
20.10.07, 18:42   #1 (linkki)
paita värjäykseen!
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
vaatteiden värjäys

hei,

mietiskelin, että eikö olekin olemassa sellaisia värinappeja, joilla voi värjätä vaatteen esim. laittamalla vaatteen pesukoneeseen pyörimään värinapin kanssa? en itse viitsisi laittaa taloyhtiön koneeseen värjäytymään, joten onko kellään kokemusta, voiko sellaista värinappia käyttää ihan liuottamalla vaatetta jossain sankossa värinapin kanssa? miten hyvin yleensäkin nuo värit tarttuvat vaatteisiin ja irtoaako sitä väriä sitten pesukoneella pestäessä miten paljon?

kiitos paljon vinkeistä.
  Vastaa viestiin
21.10.07, 11:58   #2 (linkki)
Ninu
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
värjääminen

Juu kaupasta löytyy pesukoneessa värjäämiseen oma värinsä. Sellainen hieman isompi pahvipakkaus. Näillä värjääminen suhteellisen helppoa. Tarvitset pakkauksen lisäksi suolaa. Ja värjäämisen jälkeen kannattaa pestä esim. koneellinen lakanoita, jotta mahdollinen koneeseen jäänyt väri ei pilaa muita vaatteita.
Ne napit joista mainitsit vaativat korkean värjäys lämpötilan. Äitini on värjännyt ihan sangossa niin että on kuumentanut veden ensin ja sitten kaatanut sen sankoon värin kanssa. mutta pääosin tällainen värjäys tulisi tehdä liedellä jotta lämpötila saataisiin pidettyä korkeana tietyn aikaa. Tämä yleensä kiinnittää värin parhaiten, mutta harvoja vaatteita voi pestä 60 asteessa. Yleisesti itse pesen värjätyt vaatteet käsin, sillä mielestäni värin pitävyys ei ole kovin hyvä. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon, samoin se että kone väri maksaa noin 7 euroa eikä se riitä kuin yhden kahden koltun värjäämiseen.. tällaista tuli näin äkkiä mieleen :)
  Vastaa viestiin
21.10.07, 12:11   #3 (linkki)
artenomi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Riippuu tietenkin tuotteesta, mitä värjäät. Jos kyseessä on jotakin paksua ja isoa, se on hankalampaa, samoin jos kyseessä on sekoite- tai tekokuitu varsinkin, ei välttämättä värjäänny,Dylon on vanha värimerkki. Nykyään Dylonia on kahta sorttia, näitä vanhanajan nappeja ja sitten paketti, joka on pesukoneväri. Sangossa värjääminen on vaikeaa, jos haluat tasaisen värjäystuloksen, tulee helposti "batiikkia". Eli sen välttämiseksi värjätään tosi väljässä vedessä ja liikutellaan koko ajan tekstiiliä liemessä, varsinkin värjäysprosessin alkuvaiheessa.
Lopputulos ei ole niin kestävä, koska lämpötila on riittävän kuuma liian lyhyen aikaa. tai värjääntyy vain vähän. Luonnonkuidut sensijaan värjääntyvät hyvin ja viskoosi.
Kattilassa värjäys mahdollistaa väriliemen tasaisen lämpötilan riittävän pitkäksi aikaa.
Dylonin pesukoneväripakettilla voit värjätä varmasti taloyhtiönkin koneessa, peset värjäyksen jälkeen vaikkapa mustia koneellisen, tai pyörität koneen tyhjänä jollain lyhytohjelmalla, jotta mahdolliset värijäämät huuhtoutuu pois.
Ensimmäiset pari pesua värjäyksen jälkeen varmasti irtoaa epäkiinnittymätöntä väriä, joten pese tuotos erikseen.
Kotikonstein värjätty väri on ihan ok jonkinaikaa, mutta haalistuu ajanmyötä.
Kerro, mitä olet värjäämässä ja mitä materiaalikoostumusta.
  Vastaa viestiin
22.10.07, 10:22   #4 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2006
Viestejä: 22
Mä olen käyttänyt Nitor pesukonevärejä, mm. pyyhkeiden värjäämiseen. Ja koskaan ei ole pesukoneeseen jäänyt väriä... tai siis tiiviste on värjääntynyt hiukan, mutta yhtään väriä ei ole lähtenyt muihin vaatteisiin seuraavissa pesuissa, vaikka en ole konetta tyhjänä pessyt. Värjäyksen jälkeen pesen ne heti kerran, se puhdistaa koneen ja vaatteen. Suraavissa pesuissa ei mulla ole koskaan lähtenyt väriä.

http://www.piresma.fi/koti/nitor.shtml
  Vastaa viestiin
28.10.07, 17:58   #5 (linkki)
paita värjäykseen!
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
paita värjäykseen!

Suunnittelin värjääväni vaaleanpunaisen paitani keltaisella, jotta siitä tulisi jota kuinkin oranssin värinen (koska inhoan vaaleanpunaista...). Paita on 100 % viskoosia, eli oliko se juuri viskoosi, mihin väri tarttuu hyvin? Kiitos kaikille vinkeistä ja neuvoista.
  Vastaa viestiin
25.09.08, 18:24   #6 (linkki)
Riksukas
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Helppoa värjäystä

Itse olen värjännyt Dylonin wash&dye-värillä onnistuneesti. Käyttö on helppoa; paketti vaan pesukoneeseen avattuna ja pesuohjelma pyörimään. Ainankin tämä kyseinen väri sopii viskoosille, puuvillalle ja pellavalle, sekä osalle sekoitekankaista.
  Vastaa viestiin
26.09.08, 06:43   #7 (linkki)
anne_hopo
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Dylanin wash&dry odottaa minullakin testausta.
Sain sen maksutta testattavaksi hopottajista (hopottajat.f), suosittelen tutustumaan, jos olet kokeiluista kiinnostunut.

Wash & Dye sisältää sekoituksen väriainetta, suolaa ja pesuainetta, joten pistät vain värjättävän tekstiilin pesukoneeseen. Eli enää ei tarvitse muistaa ostaa erikseen sitä suolapakettia. Tämä on kylläkin pesukoneväri, mutta Dylonilla on myös yksittäisiä värinappeja käsinvärjäykseen. HIeman sotkuistahan se saattaa olla, mutta ihan hauskaa. Varo polttamasta itseäsi kuumalla vedellä!

Onnistumiseen vaikuttaa mm kankaan määrä (lue paketuista minkä verran yhdellä paketilla/napilla väriä riittää - jos sinulla on enemmn värjättävää väri jää hennommaksi), kankaan oma sävy ja kuviot (värioppi kannattaa kerrata), kankaan laatu (mm puuvilla värjääntyy hyvin, monet tekokuidut eivät). Yllätyksen voi tuoda myös sauma- ja napinläpilanka: ne ehkä eivät värjäännykään vaikka kangas värjääntyy !

Parissa ekassa pyykissä väriä saattaa irrota hieman, joten ne kannattaa pestä ilman herkkiä seuralaisia.

Kokemukseni mukaan viskoosi värjäytyy kohtalaisen hyvin (se valmistetaan puuselluloosasta) jos sitä ei ole kovasti käsitelty ja jos ompelulangat ovat samaa ainetta. Polyesterin värjäyksen kannattaa suosiolla unohtaa.

Lue enemmän kangasväreistä: http://www.transmeri.fi/index.phtml?s=222
  Vastaa viestiin
26.09.08, 12:08   #8 (linkki)
artenomi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Joo, kyllä se sangossa värjääminen on huonoin vaihtoehto. Saattaa tulla vielä epätasainen tuloskin ja tosiaan paljon epäkiinnittynyttä väriä, kun lämpötila ei ole oikea riittävän kauaa. Pesukonevärjäys hyvä tai sitten vanha iso kattila ja liedellä.

Tota, jos värjäät vaaleapunaisen keltaisella, luulenpa että lopputulos on persikka. Ota ihan reilusti oranssi väri, jolla värjäät. Ja jos keksit pesukoneen jossa voit sen tehdä, keksi kaapista vielä mukaan joku toinenkin vaate, kun väri riittää muistaakseni puoleen kiloon. Itse käytin juuri tuota wash&dye- pussia. Värjäsin blazerin ja pvl- housut ja hyvä tuli. Värivaihtoehdot taitaa olaa tuosta vaan vähäiset.
  Vastaa viestiin
03.06.09, 14:16   #9 (linkki)
kyllästynyt valkeaan paitaansa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Värjääminen

Hei.

Haluaisin tietää seuraavan asian: onko kenellekään käynyt niin, että itsevärjätystä vaatteesta on lähtenyt väriä muihin päälle oleviin vaatteisiin esim. vesisateen aikana? Minulla oli kerran nimittäin villatakki (ei ollut itsevärjätty), joka pilasi lempipaitani vesisateen takia.

toivon kovasti vastausta!
  Vastaa viestiin
03.06.09, 14:19   #10 (linkki)
kyllästynyt valkeaan paitaan
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
värjäämisestä

Hei.

Haluaisin tietää seuraavan asian: onko kenellekään käynyt niin, että itsevärjätystä vaatteesta on lähtenyt väriä muihin päälle oleviin vaatteisiin esim. vesisateen aikana? Minulla oli kerran nimittäin villatakki (ei ollut itsevärjätty), joka pilasi lempipaitani vesisateen takia.

toivon kovasti vastausta!
  Vastaa viestiin


24.06.09, 08:21   #11 (linkki)
WhiteToBlue
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Värjäsin pellavaiset valkoiset kesähousut tummansinisiksi. Pesin ne pesukoneessa ennen värjäystä. Housuihin jäi paljon isoja vaaleampia laikkuja. Valkoisessa kankaassa niitä ei huomannut ollenkaan, mutta sinisessä ne korostuivat kamalan näköisesti -> housut menivät pilalle. Ompelin niistä kesäkassin, : )
Näinkin voi joskus käydä.
  Vastaa viestiin
20.07.09, 21:10   #12 (linkki)
mie vaa xD
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
kysymys!!!

elii... onks jotai muuta keinoo värjätä vaatteita ku pistää pesukoneesee ja käyttää niit nappei jne..?
  Vastaa viestiin
30.07.09, 02:36   #13 (linkki)
Mirette
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kirjavan värjäys?

mie vaa: Itse en ainakaan tiedä muita konsteja, paitsi vaatteiden maalauksen, mutta se ei kyllä ole pesunkestävää. :P

Ja sitten mulla olisi kysymys: oletteko värjänneet kirjavaa, kuviollista puuvillaa? Onko lopputuloksessa näkyneet ne vanhat kuviot? Itse haluaisin värjätä vihreän hameeni keltaisilla ja ruskeilla kuvioilla tummanruskeaksi, mutta pelottaa, että alla olevat värit antavat kukin tummanruskean kanssa oman sekoituksensa niin, että kuviot näkyvät jotenkin oudon haaleina ja erisävyisinä, vaikka haluaisin ne peittoon. Mitä luulette, onnistuuko vai menisikö metsään?

Kiitos jos joku osaa auttaa!
  Vastaa viestiin
08.08.09, 13:34   #14 (linkki)
Joskus värjännyt
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Vanhat kuviot jäävät väkisin näkyviin, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Jos värjäät tummanruskealla, hameestasta tulee tummanruskea, mutta keltainen antaa ruskeaan oman sävyn ja ruskeat kuviot tulevat tosi tummanruskeiksi. Toisaalta, jos vaate ei ole nyt mieluisa, niin hirveästi ei ole hävittävää. Veikkaan, että jos väristä tulee tasainen kuvioista tulee hienot.

  Vastaa viestiin
16.08.09, 17:51   #15 (linkki)
minnaaa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
voiko viskoosi-elastaanisekoitteisen topin värjätä? jos voi niin millä tuotteella onnistuisi parhaiten.
  Vastaa viestiin
19.08.09, 10:23   #16 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 01/2007
Viestejä: 116
PH-arvo

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja WhiteToBlue
Värjäsin pellavaiset valkoiset kesähousut tummansinisiksi. Pesin ne pesukoneessa ennen värjäystä. Housuihin jäi paljon isoja vaaleampia laikkuja. Valkoisessa kankaassa niitä ei huomannut ollenkaan, mutta sinisessä ne korostuivat kamalan näköisesti -> housut menivät pilalle. Ompelin niistä kesäkassin, : )
Näinkin voi joskus käydä.
Todennäköisesti housuissasi on ollut jokin happaman aineen aiheuttama väritön tahra, joka on muuttanut kankaan pH-arvoa. Tällaiset tahrat eivät välttämättä lähde pesussa, eikä väriaine tartu niihin.

  Vastaa viestiin
19.08.09, 10:26   #17 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 01/2007
Viestejä: 116
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Silkkiperhonen
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja WhiteToBlue
Värjäsin pellavaiset valkoiset kesähousut tummansinisiksi. Pesin ne pesukoneessa ennen värjäystä. Housuihin jäi paljon isoja vaaleampia laikkuja. Valkoisessa kankaassa niitä ei huomannut ollenkaan, mutta sinisessä ne korostuivat kamalan näköisesti -> housut menivät pilalle. Ompelin niistä kesäkassin, : )
Näinkin voi joskus käydä.
Todennäköisesti housuissasi on ollut jokin happaman aineen aiheuttama väritön tahra, joka on muuttanut kankaan pH-arvoa. Tällaiset tahrat eivät välttämättä lähde pesussa, eikä väriaine tartu niihin.
Korjaan vielä edellistä viestiäni sen verran, että itse tahra voi lähteä, mutta tahrakohdan pH-arvo muuttuu yleensä pysyvästi.

  Vastaa viestiin
30.08.09, 10:42   #18 (linkki)
artenomi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Viskoosi värjäytyy hyvin kotikonsteissa, mutta elastaaniin ei väri tartu, joten vaalentaa tuotteen sävyä tai/ja tekee pinnasta kirjavahkon. Pääsääntöisesti kuviollisissa kankaissa värjäystulos on edelleen kuviollinen, ainakin muutaman pesun jälkeen varjot näkyy. Muiden vaatteiden värjääntyminen käytössä taas johtuu juurikin siitä mainitsemastani epäkiinnittyneestä väristä, eli värjäyslämpötilassa tai ajassa tms. ollut jotain häikkää, jolloin tosiaan osa väristä on kiinnittymätöntä. Eli muulla konstilla, kuin wash&dye kannattaa vaate pestä värjäyksen jälkeen ennen käyttöä.
Muistakaa myös, että usein vaatteen tikkauslanka on polyesteriä tai jotain, joten ei värjäänny.Tosin esim. Blazerini vaaleisiin tikkauksiin toimi ihan kivasti piirtoheitintussi, heh.
  Vastaa viestiin
05.09.09, 12:20   #19 (linkki)
MCS
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kuviollisten paitojen värjäys?

Voiko paitaa värjätä(vaaleansinisestä esim. harmaaseen), jos paidassa on printattu kuvio? Värjäytyykö kuvio samalla, vai hylkiikö kuvion materiaali väriä?
  Vastaa viestiin
05.01.10, 23:20   #20 (linkki)
Hjelp
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Apua kaipaisin

Onko tämän värisestä paidasta
http://files.hm.com/media/products/8...17_42_3178.jpg
mahdollisuus saada tämän värinen??
http://www.freewebs.com/elemental_goth_93/toboe.jpg
Apuja siis kaipailisin miten tuon paidan saisi mahdollisiman saman väriseksi kuin tuon alemman linkin kuvassa olevan paidan väri on.
  Vastaa viestiin


06.01.10, 10:21   #21 (linkki)
sävy vs aste
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Violetista ei taida saada vaaleahkon ruskeaa mitenkään...
Ruskeahan syntyy sekoittamalla punaista ja vihreää, oranssia ja sinistä tai keltaista ja purppuraa... eli periaatteessa ruskean elementit sinulla on, mutta tummasta ei saa oikein vaaleaa...

Googlaa värioppi hakusanalla, ja selvittele vaikka vesikokeiluin mitä sinun tulee sekoittaa saadaksisi haluttu värisävy!"
  Vastaa viestiin
07.02.10, 13:22   #22 (linkki)
Lenune
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Heis! Olisko kellään kokemusta ihan puuvillan värjäämisestä? Luulisi puuvillan värjäytyvän helposti, onko näin? Itsellä on maastokuvioiset jo jonkinverran haalistuneet housut, jotka haluaisin nyt värjätä mustiksi, mutta mietityttää, jääkö maastokuviot näkyviin mustassakin. Ja jos näin kävisi, auttaisiko uudelleen mustalla värjääminen tummentamaan mahdollisesti vaaleammiksi jääneitä kohtia?
  Vastaa viestiin
07.02.10, 13:45   #23 (linkki)
 
Käyttäjän nakki. avatari
 
Rekisteröitynyt: 12/2007
Sijainti: karjalan kunnailla
Viestejä: 14161
Puuvillahan värjäytyy hyvin.
Kuviollinen jää nyös kuviolliseksi, eli et saa niistä tasaisen mustia. Mutta tuleehan niistä siistimmän näköiset.


No, välähtihän miulle yks juttu, entisen värin poisto, jos kangas sallii, se näkyy niissä pesumerkinnöissä. Ja sitten värjäys.

Viimeinen muokkaaja nakki.; 07.02.10 17:56. Syy: lisäys
  Vastaa viestiin
14.02.10, 15:00   #24 (linkki)
luultavammin...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Lenune Näytä viesti
Heis! Olisko kellään kokemusta ihan puuvillan värjäämisestä? Luulisi puuvillan värjäytyvän helposti, onko näin? Itsellä on maastokuvioiset jo jonkinverran haalistuneet housut, jotka haluaisin nyt värjätä mustiksi, mutta mietityttää, jääkö maastokuviot näkyviin mustassakin. Ja jos näin kävisi, auttaisiko uudelleen mustalla värjääminen tummentamaan mahdollisesti vaaleammiksi jääneitä kohtia?
Puuvilla värjääntyy hyvin.
Erittäin suurella todennäköisyydellä kuvio heijastuu läpi, useammankin värjäyskerran jälkeen, sillä kuvio lienee tehty aika tujuilla aineilla ja kotivärit eivät kauhean tujuja ole.
  Vastaa viestiin
16.02.10, 12:44   #25 (linkki)
Kallista.
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Dylonin koneväreillä on ihan hyviä tuloksia puuvillan värjäämisestä mutta ämpärissä huljutellen väristä tuli epätasainen ja hyvin haalea (lämpötilakin oli varmaan väärä...).
Omasta mielestäni väripaketin hinta on melko kova (yli 7 e ja suolat vielä päälle), joten en kyllä ihan mitä tahansa paitaa viitsisi ruveta värjäämään. Saati sitten että ensin ostaisi värinpoistoa ja sen päälle vielä värjäys.

Värjäily olisi mukavaa, mutta omalla kohdallani tosiaan kallista (verrattuna tämän päivän valmisvaatehintoihin).
  Vastaa viestiin
Vastaa viestiin

Tagit
Tyhjä


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku