Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Koti > Piha ja Puutarha
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
20.02.08, 10:58   #1 (linkki)
aurinkoelli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Näkösuojaa pihalle

Hei viherpeukalot :)
Ensi kesä siintää mielessä, ja mietin jo kesän istutuksia :))
Asumme rivitalossa ja oleskelupihamme on etelään päin ja naapuritalo heti perään.
Olisi kiva näkösuojaa terassimme eteen. Onko teillä hyväksi havaittuja nopeakasvuisia kesäkasveja, jotka kasvavat n. 1½-2 metriä, joko ruukkuihin istutettuna tai maahan?
Vinkkejä tai ideoita otetaan vastaan ilolla.
  Vastaa viestiin
20.02.08, 13:16   #2 (linkki)
törröhuuli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
joku köynnös kasvaa nopeasti.
  Vastaa viestiin
21.02.08, 10:01   #3 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 02/2008
Viestejä: 167
Näkösuojaa pihalle

Päivänsini on ehdoton suosikkini, mutta sen kasvatus olisi aloitettava nyt. Se kasvaa kyllä todella pitkäksi, mutta kukkii loputtomasti taivaansinisin kukin. Mielestäni sisäkasvatuksen vaivat korvaa lopputulos ja jo parilla kolmella taimella saa aikaan tiheän seinämän. Minulla on kokemusta myös kärhöstä (Jackpot jotain), ja sen sininen kukinto on todella kaunis. Krasseja yksinään ei kannata yrittää, varsinkin jos paikka on aurinkoinen. Jos helppoutta arvostaa, on kanadanpiisku harkitsemisen arvoinen perenna, samoin kultapallo, humala ja tietysti auringonkukat.
  Vastaa viestiin
21.02.08, 12:43   #4 (linkki)
hössis
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
vaivattominta vai vaivalloista..

Oletan, että tonttienne välissä ei ole aitausta tms. Ainakin nuo edellisten vastaajien ehdotelmat, melkein kaikki vaativat tukirakennelmien pystyttämistä. Miten olisi pensasaidan perustaminen? ainakin täällä pohjoisemmassa asettaa kasvukauden lyhyys omat ongelmansa istutuksien suhteen. Ne eivät yleensä ehdi koko kesänkään aikana kasvaa juuri minkäänlaisiksi.. että näkösuojaa jostain kärhöistäkin on kyllä ihan turha haikailla..
  Vastaa viestiin
21.02.08, 13:44   #5 (linkki)
aurinkoelli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Siis meillä on terassin jälkeen n. 7 metriä nurmikkkoaluetta, jonka jälkeen tulee pensasaita, mikä on vielä ihan onnettoman lyhyt. Seinänaapureiden välissä on puuaita, mikä on ihan hyvä suoja.
Lähinnä vaan sitä suojaa terassille, joskus saunan jälkeen istuskellaan, ja muutenkin kesällä syödään ulkona ja grillaillaan.
Ensin ajateltiin, jos laitettais sellainen kevyt kivaita (n. metrin korkuinen) terassin jatkoksi, johon voisi istuttaa monivuotisia sekä yksivuotisia kukkia, matalia ja korkeampia.
  Vastaa viestiin
11.03.08, 00:56   #6 (linkki)
Pikaratkaisu
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tilapaisratkaisuna voisitte ostaa tai nikkaroida itse parit puiset noin puolen metrin korkuiset ja metrin pituiset istutuslaatikot, joiden toiseen pitkaan sivuun kiinnitatte ristikkokehikot. Naihin laatikoihin voisi sitten istuttaa ristikon puoleiseen sivuun jonkin nopeakasvuisen koynnoksen, esim ruusupapu, ja terassinpuoleiselle sivulle kaikenlaisia muita kesakukkia omaksi iloksenne. Jo ristikko itsessaan tarjoaa hiukan nakosuojaa ja kun kasvit kesan myota varttuvat, saatte sita enemmankin.

Ja kun pensasaitanne vuosien aikana kasvaa, voitte sitten jattaa laatikot ja ristikot pois terassilta, kun nakosuojaa on silloin jo tarpeeksi.
  Vastaa viestiin
11.03.08, 10:00   #7 (linkki)
aurinkoelli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tätä laatikkosysteemiä ritiöineen kokeiltiin kaksi kesää, ei vaan jotenkaan istunut siihen. Nyt mielessäni olisi sellainen pergola-tyyppinen ratkaisu, johon voisi laittaa monivuotisia kärhöjä kasvamaan. Pergolan malli olisi vielä hakusessa :)
  Vastaa viestiin
12.03.08, 02:07   #8 (linkki)
Pikaratkaisu
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Pergola olisikin kaunis! Siihenhan saa lisaksi esim amppeleita riippumaan, ja vaikka huonekasveja ulkoilemaan kesaksi. Googletin pergola hakusanalla ja kaikenlaisia ihanuuksia loytyi tuutin taydelta.
  Vastaa viestiin
12.03.08, 19:00   #9 (linkki)
rivariasukas minäkin
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Selvitä kuitenkin lupa-asiat ennen työhön ryhtymistä.
  Vastaa viestiin
13.03.08, 19:52   #10 (linkki)
Pensasangervoja
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Pensasangervoja on vaikka minkälaisia. Kasvavat sukkelasti eivätkä ole kranttuja. Toiset kestävät kuivuutta, toiset viihtyvät paremmin kosteassa maassa. Norjanangervoa en suosittele. Siitä tulee vanhemmiten valtavan leveä ja kun kukinta on ohi, pensas on tosi vaatimattoman näköinen.
  Vastaa viestiin