Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Keittiössä
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
01.07.05, 09:39   #1 (linkki)
Kippari-Kalle
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Pinaatti

Laitoin eka kertaa kasvimaalle pinaattia kasvamaan ja hyvin ovat kasvaneet. Mutta miten pinaatti pitää käsitellä, keittääkö? Entä pakastus? Hyviä reseptejä, kiitos!
  Vastaa viestiin
01.07.05, 10:06   #2 (linkki)
kommentti
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

Ainakin kaupassa myydään pakastettua pinaattia, joten ei kai siinä ongelmia ole.
  Vastaa viestiin
01.07.05, 10:48   #3 (linkki)
Tuula
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

Pinaatti pitää aina ryöpätä ennen käyttöä/pakastusta eli kiehauttaa väljässä vedessä. Vettä ei käytetä ruoanvalmistuksessa.

Kiehautuksen jälkeen pinaatinlehdet silputaan ja pakastetaan tai käytetään saman tien keittoon/ kastikkeeseen/ ohukaistaikinaan jne...
  Vastaa viestiin
01.07.05, 11:38   #4 (linkki)
nea
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

Pinaatista saat myös ihanan kastikkeen (kermasta) kalalle.
  Vastaa viestiin
01.07.05, 13:28   #5 (linkki)
Keittäminen
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

Miksi pinaatti pitää keittää? Sama käsitys on minullakin, mutta yhdessä keittokirjassani kun on muutama salaattiohje, joihin tulee tuoretta, keittämätöntä pinaattia.
  Vastaa viestiin
01.07.05, 14:10   #6 (linkki)
Tuula vielä
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

Pinaattia ei ole pakko keittää, mutta maku on keittämisen jälkeen miedompi ja osa oksaalihaposta liukenee veteen.
Tässä netistä löytynyttä tietoa pinaatista:

""Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa viljelyolosuhteet, joten pitoisuudet voivat olla hyvinkin erilaiset. Monissa, etenkin Keski-Eurooppalaisissa ruokaohjeissa, käytetään paljonkin raakaa pinaattia salaateissa. Kyseinen pinaatti on salaatinomainen lehtipinaatti, joka on maultaan huomattavasti miedompaa kuin meillä myynnissä oleva Uuden-Seelannin pinaatti. Jos pinaattia ei syö päivittäin ja suuria määriä, voi tätä meilläkin myynnissä olevaa pinaattia syödä raakana mm. salaateissa. Salaattia valmistettaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon sen voimakas maku.

Pinaattia käytetään salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin, sämpylöihin. Haudutettuna pinaatti on hyvä lisäke kala- ja liharuoille.""
  Vastaa viestiin
01.07.05, 17:34   #7 (linkki)
hei
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Pinaatti

En koskaan ""keitä"" pinaattia, sillä siitä tulee inhaa löllöä sen jälkeen.

Itse laitan kattilaan nokareen voita ja kattilallisen täyteen pinaattia ja minuutissa-parissa pinaatit menenvät kasaan kun sekoittelee ja sitten vain suolaa ja mustapippuria ja pastan päälle. Tosi hyvää.

Samoin salaatin joukkoon laitan tuoretta (en pelkkää siis) pinaattia.

Ja ehdottomasti parasta on risottoriisistä (ei siis tavallinen) tehty pinaattirisotto. Vie kielen mennessään.

Ohje muotoutunut käytännössä

Valmista kattilaan kanaliemi (vaikka kuutioista<) noin 1l
Toiseen kattilaan sipuli+valkosipulisilppu ja kevyt kuullotus
Laita risottoriisiä kattilaan+öljy/voi(aika reilusti) ja kuullota sipulien kanssa

Lisää kanalientä niin, että peittyy. Seikoittele(hämmennä) jatkuvasti ja lisää lientä vähitellen niin paljon kuin tarvii risoton peittämiseen. Lähellä loppuvaihetta heitä joukkoon tuoretta pinaattia REILUSTI + mustapippuria ja anna hieman kypsyä. Sitten vain nokare voita ja vajaa desi parmesaania sekoitetaan joukkoon.

Riisi saa olla hieman kova valmiina (ei siis löysä). Muuten risotto muistuttaa löysää puuroa. Jähmettyy lautasella nopeasti.

Ei ole kevyttä, mutta hyvää.
  Vastaa viestiin