Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Keittiössä
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
18.04.06, 14:27   #1 (linkki)
nanna
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
oliiviöljy, apua!

Hei!

Tein eilen risottoa ja paistamiseen käytin oliiviöljyä. Täytyy myöntää, että keittiössä oli aika kamala käry ja ystäväni sanoikin, että oliiviöljyllä ei voi paistaa ollenkaan! Pitääkö tämä paikkaansa, tietääkö joku? Joudunko heittämään ruoan roskiin vai voiko sitä syödä? Maku nyt ei ole NIIN kamala:)
  Vastaa viestiin
18.04.06, 15:46   #2 (linkki)
j.
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Minä ainakin käytän oliiviöljyä paistamiseen, ruoanlaittoon sekä leivontaan (sämpylöihin, patonkiin...) ja ihan hyvää on. Maku mielestäni parempi kuin rypsiöljyssä.
  Vastaa viestiin
18.04.06, 16:19   #3 (linkki)
Sipe@
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Lievä väärinkäsitys tässä nyt on. Oliiviöljy on käypä öljy paistamiseen siinä missä muutkin öljyt. Sen sijaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ei suositella käytettäväksi paistamiseen, koska kuumennus voi tuhota hyviä rasvahappoja.

Kylmäpuristettukaan oliiviöljy ei ole mitenkään huonoa tai myrkyllistä paistaessa, mutta jonkin sortin tuhlausta on käyttää kallista ja hyvää oliiviöljyä sellaiseen paistamiseen, jossa samaan lopputulokseen pääsee huomattavasti halvemmallakin kasviöljyllä. Eli siis se terveydellinen hyöty (??) mikä kylmäpuristetusta öljystä saadaan häviää liiallisessa kuumennuksessa.
  Vastaa viestiin
18.04.06, 19:31   #4 (linkki)
Tuula
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Oliko öljy vanhaa (=eltaantunutta), vai kuumensitko pannun liian kuumaksi, jotta öljy paloi?
Kylmäpuristettu oliiviöljy ei kestä niin kovaa kuumuutta kuin esim. voi tai vaikka tavallinen rypsiöljy.

Käytän jatkuvasti oliiviöljyä paistamiseen ja hyvin toimii.
  Vastaa viestiin
18.04.06, 21:59   #5 (linkki)
nanna
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Luultavasti pannu oli liian kuuma ja jotain ehti kärähtää:( No, pääasia on se, että ystäväni on ilmeisesti vainoharhainen ja ruoka on edelleen syötävää. Se kumma maku voi johtua mistä tahansa, ei se pelkästään palaneelle maistu. Öljy oli vasta hankittua eli ei vanhaa. Kiitos vastanneille!
  Vastaa viestiin
19.04.06, 10:52   #6 (linkki)
vielä
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Multa jäi oliiviöljy käyttämättä, koska emme tottuneet sen ”outoon” makuun. On varmaan totuttelukysymys, mutta joku siinä maussa tökkii. Voisko sulla olla sama juttu?
  Vastaa viestiin
19.04.06, 18:43   #7 (linkki)
nanna
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Näin taitaa olla. Ystäväni vaan varoitteli joistakin myrkkykaasuista, tuskin se öljy nyt sellaiseksi muuttuu. Täytyy pysytellä tutussa rypsiöljyssä.
  Vastaa viestiin
19.04.06, 18:46   #8 (linkki)
Oliivi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: oliiviöljy, apua!

Niin, oliiviöljy maistuu tietenkin oliiville. Varsinkin parhaassa, kylmäpuristetussa öljyssä voi olla aika voimakas maku.
Mitä tummempi (=vihreämpi) öljy, sen enemmän se maistuu oliiville.
  Vastaa viestiin