Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Keittiössä
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
09.06.06, 12:11   #1 (linkki)
ohje
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Mansikkakakku

Loytyyko elleilta herkullisia mansikkakakkujen ohjeita? Voi olla taytekakkuja tai muita. Jos viitsitte niin kertokaa ihan alusta lahtien, miten pohja valmistetaan ja mita taytteita. Rajoitteita sen verran etta asun englannissa eika taalta saa ihan samoja maitotuotteita kuin suomesta (esim. rahka, sita kylla saa mutta ei ole ihan samanlaista).
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:15   #2 (linkki)
J
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Pohjaan:
Lasillinen munia
lasillinen sokeria (tavallista valkoista hienoa sokeria)
lasillinen vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täytteeksi tuoremansikka survosta ja kermavaahtoa
päälle kermavaahtoa ja kokonaisia mansikoita
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:19   #3 (linkki)
ap
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Tarvitsen kylla hieman tarkempia ohjeita kuin ""lasillinen munia"" jne....
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:25   #4 (linkki)
mansikka
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

MANSIKKAINEN RAHKAKAKKU

Pohja
150 g kaura- tai digestivekeksejä
50 g margariinia sulatettuina

Täyte
1 l mansikkajogurttia
8 liivatelehteä

Pinnalle
½ l mansikkasurvosta
½ dl sokeria
5 liivatelehteä

Murenna keksit monitoimikoneessa. Sekoita sulatettu margariini keksinmuruihin. Painele seos irtopohjavuokaan. jonka pohjalla on leivinpaperi.
Pane täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Puserra vesi pois ja liota ne tilkkaan kuumaa vettä. Lisää liivate ohuena nauhana jogurtin joukkoon. Kaada jogurtti pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa jonkin aikaa.
Valmista liivate ohjeen mukaan. Mausta mansikkasurvos sokerilla ja kaada liivateseos sekaan. Kaada survos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa. Irrota vuoan reunat ja nosta paperin avulla tarjoiluvadille. Koristele kokonaisilla marjoilla.


Mansikka-sitruunatorttu


Pohja:
6 dl Start Naturel mysliä
75 g margariinia sulatettuna

Täyte:
7 liivatelehteä
2 dl vettä
2 rkl sokeria
3 dl mansikoita
1 prk Keiku Sitruuna kasvirasvatuorejuustoa
1 prk Keiju kasvirasvasekoitetta (2 dl)
1 dl sokeria

Pinnalle:
1,5 litraa mansikoita

Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (22 cm) kokoinen pala. Murskaa mysli minitoimikoneessa. Sekoita mysli ja margariini keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa. Katso liivatepussista ohje ja liota tilkkaan kuumaa vettä. Viipaloi mansikat. Yhdistä täytteen ainekset. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä 1-2 tuntia jääkaapissa. Puolita mansikat ja laita kakun päälle. Kiehauta vesi kiillettä varten, lisää hyytelösokeri ja anna jäähtyä 1-2 minuuttia. Kaada seos mansikoiden päälle. Anna hyytyä 2-3 tuntia, ennen kuin irrotat kakun vuoasta.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:31   #5 (linkki)
J
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Otat 3 saman kokoista lasia ja käytät niitä mittana. Tämä on vanha perinteinen Suomalainen täytekakkupohjan ohje joka yleisesti täällä tunnetaan. Normaalikokoiseen lasiin menee noin 4 kananmunaa.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:32   #6 (linkki)
Kysymys
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Missä tuon ensimmäisen ohjeen kakun rahka on ei ohjeessa siitä ollut mitään mainintaa.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:40   #7 (linkki)
Kysymys kysymykselle
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Eihän siinä ollut rahkaa eikä kai ollut tarkoituskaan. Alkuperäinen kyseli yleensä ohjeita ja mainitsi varauksena, ettei esim. ihan suomalaistyyppistä rahkaa ole saatavilla. Hän siis ei pyytänyt rahkakakun ohjetta.

ja selvyyden vuoksi: en ole J, mutta nyt hänen ohjeensa oli mielestäni ihan oikea vastaus alkuperäiselle. Sehän on täytekakku, jollaista myös alkuperäisen kysymyksessä toivottiin.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:46   #8 (linkki)
paitsi..
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

että ohje ei ollut tarkka. Itse en ole kovin kokenut leipoja/ruoanlaittaja, joten minä ainakin tarvitsen selkeät ohjeet.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 12:53   #9 (linkki)
jonna
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

kyllä tuo ohje mun mielestä on jo ihan tarpeeks tarkka kokemattomallekki leipojalle.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 13:13   #10 (linkki)
k&k
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Valkosuklainen mansikkakakku

Pohja:
1 1/2 dl ruokosokeria
4 munaa + 1 valkuainen
200 g voita
130 g valkosuklaata2 dl maissijauhoa
1/2 tl vehnäjauhoa tai speltiä
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1/2 l mansikoita viipaleina

Kuorrutus:
130 g valkosuklaata
100 g voita
1 keltuainen
1/2 dl maitoa tai kermaa
250 g tomusokeria

1. Voitele ja leivitä irtopohjavuoka
korppujauholla tai
mannaryynillä.

2. Vaahdota munat ja sokeri.

3. Sulata voi ja valkosuklaa
vesihauteessa tai mikrossa.

4. Sekoita suklaasula munavaahdon
kanssa.

5. Mittaa jauhot taikinaan siivilän
läpi ja sekoita taikina
kevyesti. Kypsennä kakkua
noin 40 minuuttia 175-asteisessa
uunissa. Kumoa kypsä
kakku jäähtymään.

6. Halkaise kakku ja levitä
mansikkaviipaleet kakkulevylle.

7. Sulata suklaa ja voi ja vatkaa
joukkoon keltuainen sekä
kerma tai maito. Lisää tomusokeri.
Sekoita kiiltäväksi.

8. Levitä täytettä hiukan
mansikkakerrokselle. Nosta
toinen kakkulevy päälle ja
kuorruta kakku lopulla kuorrutuksella.
Anna kuorrutuksen
jähmettyä kylmässä.
Tarjoa tuoreiden mansikoiden
kanssa. Kakun voi pakastaa


  Vastaa viestiin


09.06.06, 13:15   #11 (linkki)
Tiina
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Niin minunkin mielestäni. En näe siinä mitään epätarkkaa - ei ole väliä edes lasin koolla, kun kaikkia aineita on saman verran.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 13:17   #12 (linkki)
Kysymys
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Nimimerkki mansikka antoi ohjeen mansikka rahkakakulle, mutta ko. ohjeessa ei kuitenkaan ollut rahkaa vaan jogurttia. Olisikohan kakun nimen sitten pitänyt olla mansikka jogurttikakku.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:25   #13 (linkki)
ap
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Ala nyt takerru noin pieniin! Kiitos ohjeista kaikille, taidan kokeilla tuota jogurtti-kakkua, tosin en usko etta taalta saa ihan perinteista mansikkajogurttia mutta kay varmaan tavallinen jogurtti ja siihen lisaksi mansikkasurvosta. Jos jollakulla on viela lisaa hyviksi koettuja ohjeita, niin mielellani niita lukisin!
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:30   #14 (linkki)
J
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Ihan takulla teidän kaupoista saa mansikkajogurttia ja valikoimaa onkin ihan toiseen malliin kuin meillä täällä Suomessa. Sainsburylla kannattaisi käydä tai Tescossa.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:33   #15 (linkki)
ap
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Tarkoitan nyt sellaista perinteista suomalaisen tyyppista mansikkajogurttia litran purkeissa. Tule vaan nayttamaan minulle mista sellaisen loydan. En ainakaan Tescosta vaikka siella lahes paivittain asioinkin.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:36   #16 (linkki)
J
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

No onko se nyt niin vaikea ostaa niitä 2 dl tai vastaavia purkkeja ovathan ne halvempiakin kuin meikäläiset vastaavat.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:37   #17 (linkki)
huoh
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Lopetapas nyt jo se jauhaminen!
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:51   #18 (linkki)
Edelliselle
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Ja sinullako on parempaa tietoa ko. maan kaupoista. Montakos kertaa olet käynyt ja olekos käynyt ruokakaupassa niilä reissuilla?
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:56   #19 (linkki)
huoh
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Jos kysymys oli minulle tarkoitettu, niin kyllä, minulla on parempaa tietoa ""ko. maan kaupoista"" kuin sinulla. Olen asunut täällä jo hyvin monta vuotta, ja ennen muttoani olin käynyt varmaan 20 kertaa täällä. Ja kyllä, myös ruokakaupassa tulee asioitua..

Pointtini oli se, että mitä turhaa jauhaa jostain pienestä asiasta. Kaikki ketjut menee aina pilalle, kun itse aihe jää unhoon ja kiistaa tulee pilkun paikasta.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 14:58   #20 (linkki)
Huohille
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Jos olet alkuperäinen miksi et käytä samaa nimimerkkiä koko ajan tässä ketjussa?
  Vastaa viestiin


09.06.06, 15:00   #21 (linkki)
huoh
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

En ole alkuperäinen.
  Vastaa viestiin
09.06.06, 16:19   #22 (linkki)
eevuska
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Tässä yksi:

Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte
0,5 l mansikoita
2 dl kermaa
250 g mascarponea tai rahkaa
3 rkl sokeria
4 liivatelehteä
0,5 dl sitruunanmehua
Päälle
2-3 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 l mansikoita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita kevyesti esim. puuhaarukalla. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (halk. 24 cm) irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Paista pohjaa 200 asteessa 20-25 minuuttia.
Kumoa kakkupohja jäähtyneenä. Valmista täyte. Perkaa ja viipaloi mansikat. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita mascarponen ja sokerin kanssa keskenään. Liota liivatteita noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Liuota liivatteet kiehuvaan sitruunamehuun ja kaada seos ohuena nauhana mascarponeseokseen.
Viipaloi kakkupohja kahteen osaan. Pese kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Kokoa kakku takaisin vuokaan. Nosta pohjalle ensin kakkupohja. Levitä pohjan päälle mansikkaviipaleita ja kaada pinnalle rahkaseos. Nosta toinen kakkupohja varovaisesti päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta hyytymään ja kostumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi.
Ota kakku jääkaapista. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto kakun pinnalle. Jos pursotat sen, tarvitset 3 dl kermaa. Asettele mansikat puolikkaina tai kokonaisina kakun pinnalle ja NAUTI!
  Vastaa viestiin
09.06.06, 16:31   #23 (linkki)
ap:lle
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku


Kuten huomaat, usein rutinoidumme ja pidämme itsestäänselvyyksinä niitä asioita mitkä olemme oppineet ja omaksuneet, emmekkä huomioi sitä että kaikille eivät ole samat asiat itsestäänselvyyksiä.
Tulen ""hämmentämään tätä soppaa"" ja laitan vanhan perinteisen kakkupohjan valmistusohjeen tänne. Täytteinä ja koristeina voi käyttää monenlaisia variaatioita, antaa mielikuvituksen ja luovuuden ""kukkia"" ja toteuttaa niitä. (Myös mansikkakakun pohjana usein käytetty.)
Tästäkin perusohjeesta on varmasti lukuisia variaatioita joissa annossuhteet vaihtelevat, ja hyvä niin.

J tarjoili Sinulle saman perinteisen sokerikakun ohjetta, jossa on käytetty tilavuusmittaa annostelussa. Olipa sitten mittana lasi, desilitra tai jokin muu tilavuusmitta, lähinnä mitan koko vaikuttaa loppujen lopuksi vain paistovuoan kokoon.

Valmistysohje sokerikakulle:

Kananmunat rikotaan lasiin ja kaadetaan kulhoon. Vatkataan sen verran että valkuainen ja keltuain ovat hyvin sekaisin. Sokeria mitataan yhtä paljon kuin kananmunia ja lisätään munien joukkoon ja seos vatkataan vaaleaksi ja kuohkeaksi, jonka jälkeen taikinaan lisätään jauhot vähitellen seosta varovasti käännellen.
Taikina kaadetaan voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin 1/2 tuntia.
(Kakun kypsyys tarkistetaan ohuella kuoritulla kuivalla koivun varvulla pistäen. Jas tartuu varpuun taikinaa, kakku vielä kypsymään!)
Tässä ohjeessa ei alkujaan ole käytetty leivinjauhetta, vaan kuohkeus on tullut kuohkeasta, ilmavasta taikinasta. Nykyisin usein kai lisätään myös leivinjauhetta jauhojen joukkoon kohotusaineeksi.
Kakkutaikinaa on myös maustettu mieltymysten mukaisesti, kuten vaniljasokerilla tai raastetulla sitruunan kuorella sen mukaan millä lailla kakku on taytetty ja koristeltu.

T: ...apetitt
  Vastaa viestiin
09.06.06, 16:43   #24 (linkki)
...apetitt
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku


Niin, ainemäärät sokerikakulle:

1 mitta kananmunia
1 mitta sokeria
1 mitta jauhoja
leivinjauhetta ?
mausteita mieltymysten mukaisesti.
  Vastaa viestiin
11.06.06, 21:45   #25 (linkki)
Hannah
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Mansikkakakku

Tässä vielä yksi ohje (tähän riitaisaan ketjuun=)

Mansikkakakku


150g digestiveä tai muita samantyyppisiä keksejä
50g sulaa margariinia/voita

-> murusta keksit, sulata rasva ja painele irtopohjavuokaan.

Viipaloi päälle mansikoita, koko pohja täyteen.

Sekoita loppu täyte eli:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa
2dl mansikka/vanilja-jogurttia
1 pkt = 200g ? Phliladelphia-juustoa tmv.
(juuston voi jättää halutessaan pois)
Sokeria maun mukaan

liota 4 kpl liivatteita kylmässä vedessä, rutista vesi pois ja sekoita puoleen desiin marjamehua, joka on kuumaa. Sekoita liivateseos täytteeseen ja sekoita hyvin.

Anna jähmettyä jäälaakaapissa muutama tunti ja koristele tuoreilla mansikoilla ja sulatetulla suklaalla voi tehdä vielä koristeet päälle.

Tämä on aivan ihana kakku!
  Vastaa viestiin