Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
07.10.05, 09:28   #1 (linkki)
Sipuli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Porsaan ulkofilee

Miten laittaisin 1 1/2 kg:n porsaan ulkofileen, että siitä tulisi mehevä eikä kuiva ? Ajattelin laittaa sen uunissa kokonaisena.
Mitä mausteita tai laitanko se marinaadiin ja minkälaiseen ? Pitääkö se ensin paistaa pannulla ja sitten vasta uuniin ? Kuinka kauan se saa olla uunissa ja missä asteessa ? Suppilovahverokastike maistuisi fileen kanssa varmaan !
""nimimerkillä tärkeitä vieraita tulossa, toivottavasti en pilaa hyvää lihaa !""
  Vastaa viestiin
07.10.05, 10:02   #2 (linkki)
kokki
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Porsaan ulkofilee

Sipulille minä ainakin tekisin porsaanfilekääryleitä jos kerran tulee tärkeitä vieraita ovat juhlallisempiä.
  Vastaa viestiin
07.10.05, 11:34   #3 (linkki)
Pikku-possu
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Porsaan ulkofilee

Minun tapani valmistaa possun ulkofile kokonaisena.
Jos pidät valkosipulista, niin sivele paistinpannu valkosipulinkynnellä, lisää öljyä/voita ja anna pannun kuumentua. Ruskista liha nopeasti joka puolelta, sen jälkeen ripottele pinnalla grillimaustetta tai muuta mielimaustettasi. Laita liha paistopussiin ja kaada ruskistusrasva, johon voit lisätä tilkan vetta, myös pussiin, lisäksi voit laittaa porkkanoita, sipulia, lanttua kuutioina.
(juurekset eivät ole välttämättömiä)
Laita liha uuniin 150 asteeseen ja paista noin 1,5 tuntia.
Suppilosoosi on erinomainen lisuke.
Pitäisi tulla mehevää ja maukasta, hyvää ruokahalua!
  Vastaa viestiin
07.10.05, 11:38   #4 (linkki)
mar
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re:Ulkofilee maidossa

Herkullinen ja helppo ohje.

Suolaa ja pippuroi ulkofilee ja ruskista kasarissa öljyssä kauniin ruskeaksi.
Kaada lihä päälle runsas litra maitoa. Lisää 4-5 muserrettua valkosipulinkynttä, tuoretta (jos mahdollista) salviaa, sitruunamehua sekä parin sitruunan raastettu kuori.
Kansi kattilan päälle ja anna kiehua hiljaisella tulella parisen tuntia. Kääntele lihaa silloin tällöin ja valele maidolla.

P.S. Kastikkeesta tulee luonnollisesti juoksuttuneen näköistä, mutta näin sen pitääkin olla.
  Vastaa viestiin
07.10.05, 11:43   #5 (linkki)
mar
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

Ai niin, voithan lisätä niitä suppilovahveroita tuon maitokastikkeen joukkoon. Ei varmasti olisikaan hullumpi lisä tähän italialaiseen tapaan valmistaa possua!
  Vastaa viestiin
07.10.05, 13:08   #6 (linkki)
Kotikokki
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

Tee marinadi lihalle
öljyä noin desi
balsamiviinietikkaa 2-3 rkl
soijakastiketta 2 rkl
suolaa 1-2 tl
mustapippuria
valkosip.kynsiä 2-3

Anna marinoitua mielellään yön yli. Laita paistopussiin ja osa marinadia mukaan. Paista noin 1,5 h ensin 200 (n. 30 min) asteessa ja sitten 150 asteessa loput. Ota pois uunista ja tee pussiin reikä josta valutat liemen siivilän läpi kattilaan. Tee jauhosuuros ja anna kiehahtaa ja lisää vähän vettä. Lisää viimeksi kermaa ja tarkista maku. Viipaloi liha kauniisti tarjoiluvadille ja reunoille pikkuporkkanoita ja herneitä ja kastike eri kulhossa lisäksi perunaa ja salaattia.
  Vastaa viestiin
07.10.05, 18:52   #7 (linkki)
Nami
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

nami. Todella hyvää!
Kiitos, mar.
  Vastaa viestiin
07.10.05, 22:08   #8 (linkki)
liselotte
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Porsaan ulkofilee

On monta tapaa valmistaa possun ulkofilee uunissa.
Esimerkiksi:
Marinoituna vuorokausi ja paisto paistopussissa

Aprikoosilla tai luumuilla täytetty maustettu ja sidottu ulkofilee uunissa uunivuuassa paistettuna

Hunajapossua paistopussissa uunissa paistopussissa

Hunaja-jogurttimarinoitua (marinointi 1 vrk) possua uunissa

Porsaan ulkofileestä tulee helposti kuivaa, sen voi välttää paistamalla hitaasti alhaisessa lämpötilassa 125-150 astetta ja lihan kypsyys noin 72-75 astetta.
  Vastaa viestiin
10.10.05, 08:09   #9 (linkki)
J
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Porsaan ulkofilee

Suolaa, mustapippuria ja päälle hunajaa. Paistoaika ensimmäiselle kilolle tuntia ja seuraavalle puolituntia. Uunin lämpötilaksi noin 150 C muista esilämmittää.
  Vastaa viestiin
12.10.05, 12:39   #10 (linkki)
Kokeillut
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

Tuo possua maidossa on todella oiva ohje. Eilen valmistettiin ja perhe oli haltioissaan.
Kokeilkaa muutkin ihmeessä! Sopii myös uusavuttomille, sillä ei voi mennä pieleen.
  Vastaa viestiin


21.10.05, 13:31   #11 (linkki)
tollo
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

Mille tuo possua maidossa maistuu? Onko siinä selkeästi sitruunan maku ? Varmaan vaikea kuvailla, mutta yrittäkää. Niin ja mitä tarkoittaa kasari? onko se kattila vai paistinpannu?
  Vastaa viestiin
21.10.05, 18:56   #12 (linkki)
mar
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Re:Ulkofilee maidossa

Siinä on mukana sitruunan, salvian ja sianlihan maku. Jos sitruuna ei kiinnosta niin purista vain vähän joukkoon. Tai jos ei salvia maustu niin vaihda yrttiä...
Kasari on minulle syvä kattila, jossa on kansi...? Itse käytän rautaista soikiomaista kattilaa (cocotte). Toki myös paine- tai pikakattila tekee valmista nopeasti. Jokainen valitkoon omansa.

Ihanaa tässä reseptissä on se, että vaikkapa rasvattomalla maidolla sekä ulkofileellä, jossa ei myöskään sitä ole, saa vähäkalorisen sekä maukkaan aterian aikaan.
Täytyy vain jaksaa keitellä (ja unohtaa ennakkoluulot).

  Vastaa viestiin
29.10.05, 14:06   #13 (linkki)
Emäntä
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Re: Porsaan ulkofilee

Älkää hyvänen aika kuivattako sitä filettä noin pitkällä kypsyttämisellä, possunfilee kypsyy nopeamminkin !
Tuntikin riittää reilusti, eikä ihan sitäkään.
  Vastaa viestiin
22.06.11, 21:17   #14 (linkki)
Paxy
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Sikaa uunissa

Omia keinojani...

1) Noin kilo porsasta, keskelta halki puoleenvaliin, sisalle valkosipulinkynsia... noin 10kpl... ja ne peitellaan joko juustolla tai homejuustolla... Sitten hamppulangalla takasin kiinni ja uunissa pellilla 200 astetta 1.5h... yum yum

2) Noin kilo sikaa vuokaan, pinnalle reilusti suolaa, pippuria ja makeaa sinappia (tai hunajaa ja normi sinappia). Tuolla sinapilla valellaan koko possufilee...

Keita 5dl vetta, lisaa kaksi lihaliemikuutiota ja kourallinen sinihomejuustoa. Kun juusto on sulanut, kaada liemi lihan paalle.
Kaada paalle 2pussia pakastevihanneksia, noin 10 pienta perunaa ja kolme kokonaista sipulia.

Peita foliolla ja paista 200 asteessa 1.5 tuntia ja sitten ilman foliota noin tunti... paalla olevien perunoiden ja sipulien ollessa tummia, liha on herkullista ja kaikki lisukkeet kastiketta myoten yhdessa vuoassa...
  Vastaa viestiin
23.06.11, 08:47   #15 (linkki)
Elmo49
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tämä ohjeeni on jo ollut toisella palstalla mutta jaetaan se nyt kerran vielä, kun on niin tosi helppo ja hyvä.

700 gr porsaanfilettä
250 gr savupekonia
1 rkl mustapippuria
1 rkl paprikaa
1 rkl currya
3 dl kevytkermaa

Leikkaa filee n. 2 cm viipaleiksi ja painele kevyesti n. 1 cm kiekoiksi. Sekoita mausteet ja paina viipaleet mausteseokseen molemmin puolin.
Leikkaa pekoni 1 cm levyisiksi suikaleiksi ja kiedo suikale fileepalan ympäri.
Nosta lihapalaset kevyesti voideltuun uunivuokaan vieri viereen.
Laita vuoka KYLMÄÄN uuniin ja käännä virta päälle 200 asteeseen. Ruoka saa olla uunissa täsmälleen tunnin. Kaada vasta sitten kerma vuokaan ja anna olla uunissa vielä 10 min.

Tämä ohje on yli 30 vuotta vanha joten tuli mieleen että ehkä voisi kokeilla kermana jotain maustettua kermaa myös, vaikka juusto tai sipuil (siis Valion).
Taidanpa kokeilla seuraavan kerran kun tämän teen.
  Vastaa viestiin
15.10.11, 21:15   #16 (linkki)
sirpat
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Anopin paras possuohje ikinä

1 1/2 kg porsaan ulkofilettä
paistetaan öljyssä pinta kiinni
voidellaan sinapilla (dijon)
suolataan ja pippuroidaan
leikataan luumuja paistopussin pohjalle, file päälle
uuniin 200 astetta , lasketaan lämpöa 180 puolen tunnin päästä
tehdään viilto pussiin n. tunnin päästä, kaadetaan päälle sekoitus, 1/2 dl soijaa, 1/2 dl rypsiöljyä
valellaan nesteellä välillä, saa tulla kypsää
Otetaan file uunista, valutetaan neste siivilän läpi
File folion sisälle
Neste kattilaan, lisätään kermaa n. 1 dl, mahtava kastike!
Leikataan ennen pöytään tuomista siivuiksi isolle lautaselle, viereen lisukkeet

Meillä nautitaan hassebackan perunoiden, pikkuherneiden ja keitettyjen porkkanoiden kera

Varmaan 100 vuotta vanha resepti, mutta parempaa en tiedä :D
  Vastaa viestiin
03.12.11, 07:31   #17 (linkki)
SuSSu
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Vaikuttaa namilta

Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja sirpat Näytä viesti
1 1/2 kg porsaan ulkofilettä
paistetaan öljyssä pinta kiinni
voidellaan sinapilla (dijon)
suolataan ja pippuroidaan
leikataan luumuja paistopussin pohjalle, file päälle
uuniin 200 astetta , lasketaan lämpöa 180 puolen tunnin päästä
tehdään viilto pussiin n. tunnin päästä, kaadetaan päälle sekoitus, 1/2 dl soijaa, 1/2 dl rypsiöljyä
valellaan nesteellä välillä, saa tulla kypsää
Otetaan file uunista, valutetaan neste siivilän läpi
File folion sisälle
Neste kattilaan, lisätään kermaa n. 1 dl, mahtava kastike!
Leikataan ennen pöytään tuomista siivuiksi isolle lautaselle, viereen lisukkeet

Meillä nautitaan hassebackan perunoiden, pikkuherneiden ja keitettyjen porkkanoiden kera

Varmaan 100 vuotta vanha resepti, mutta parempaa en tiedä :D

Tuolla on 1½ kilo filee..minäpä kokeilen tätä, vaikuttaa oikein todella maukkaalta repsulta..toki chililisäys tulee mutta Kiitos =)
  Vastaa viestiin
25.02.13, 11:09   #18 (linkki)
höö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja sirpat Näytä viesti
1 1/2 kg porsaan ulkofilettä
paistetaan öljyssä pinta kiinni
voidellaan sinapilla (dijon)
suolataan ja pippuroidaan
leikataan luumuja paistopussin pohjalle, file päälle
uuniin 200 astetta , lasketaan lämpöa 180 puolen tunnin päästä
tehdään viilto pussiin n. tunnin päästä, kaadetaan päälle sekoitus, 1/2 dl soijaa, 1/2 dl rypsiöljyä
valellaan nesteellä välillä, saa tulla kypsää
Otetaan file uunista, valutetaan neste siivilän läpi
File folion sisälle
Neste kattilaan, lisätään kermaa n. 1 dl, mahtava kastike!
Leikataan ennen pöytään tuomista siivuiksi isolle lautaselle, viereen lisukkeet

Meillä nautitaan hassebackan perunoiden, pikkuherneiden ja keitettyjen porkkanoiden kera

Varmaan 100 vuotta vanha resepti, mutta parempaa en tiedä :D
Ei varmaan ollut Dijonia, soijaa, rypsiöljyä Suomessa...eikä varmaan foliotakaan 100 vuotta sitten...
  Vastaa viestiin
25.02.13, 13:08   #19 (linkki)
paistoin
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Sipuli Näytä viesti
Miten laittaisin 1 1/2 kg:n porsaan ulkofileen, että siitä tulisi mehevä eikä kuiva ? Ajattelin laittaa sen uunissa kokonaisena.
Mitä mausteita tai laitanko se marinaadiin ja minkälaiseen ? Pitääkö se ensin paistaa pannulla ja sitten vasta uuniin ? Kuinka kauan se saa olla uunissa ja missä asteessa ? Suppilovahverokastike maistuisi fileen kanssa varmaan !
""nimimerkillä tärkeitä vieraita tulossa, toivottavasti en pilaa hyvää lihaa !""

viljaporsaan ulkofilettä eilen. Ei siitä mitään kuivaa tullut.
Pintaan laitoin oliviiöljyä, rakuunasinappia ja kuivattua yrttiä pintaan.
Pannulle laitoin kasvislientä, sillä valelin filettä ajoittain.
En paistanut pannulla vaan suoraan astiaan vaan.
En muista lämpötilaa enkä paistoaikaa, kypsymistä täytyy tarkkailla.
  Vastaa viestiin
25.02.13, 13:09   #20 (linkki)
se on
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja sirpat Näytä viesti
1 1/2 kg porsaan ulkofilettä
paistetaan öljyssä pinta kiinni
voidellaan sinapilla (dijon)
suolataan ja pippuroidaan
leikataan luumuja paistopussin pohjalle, file päälle
uuniin 200 astetta , lasketaan lämpöa 180 puolen tunnin päästä
tehdään viilto pussiin n. tunnin päästä, kaadetaan päälle sekoitus, 1/2 dl soijaa, 1/2 dl rypsiöljyä
valellaan nesteellä välillä, saa tulla kypsää
Otetaan file uunista, valutetaan neste siivilän läpi
File folion sisälle
Neste kattilaan, lisätään kermaa n. 1 dl, mahtava kastike!
Leikataan ennen pöytään tuomista siivuiksi isolle lautaselle, viereen lisukkeet

Meillä nautitaan hassebackan perunoiden, pikkuherneiden ja keitettyjen porkkanoiden kera

Varmaan 100 vuotta vanha resepti, mutta parempaa en tiedä :D
Hasselbacka. Ei Hasse varmaan ruokaa laita.
  Vastaa viestiin


11.08.13, 14:59   #21 (linkki)
Valkosipuli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Maidossa keitettyä kokeiltu. Hyvää tuli ja sitruuna + valkosipuli sopi liemeen mainiosti yhteen. Kuorta raastaessa kannattaa muistaa että raastaa vain sen keltaisen pinnanmukaan. Muuten tulee kitkerää.

Keitetty 2h + jäi vielä kuumaan maitoon uiskentelemaan 1,5h joten ehkä siksi tuli aika kuivakasta. Mutta kun keitti liemestä kastikkeen niin se kostutti lihan nieltäväksi. Mureaa oli ainakin.
  Vastaa viestiin
11.08.13, 20:50   #22 (linkki)
kontteri
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
outoa

[QUOTE=Emäntä;6495621]Älkää hyvänen aika kuivattako sitä filettä noin pitkällä kypsyttämisellä, possunfilee kypsyy nopeamminkin !
Tuntikin riittää reilusti, eikä ihan sitäkään.[/QUOTE

Taas yksi ekspertti kertoo että pitkä paistoaika kuivaa lihan xD. Ite paistoin noin kilon painosen ulkofilepalan ensin pannulla ruskistaen. Sitten noin 3,5 tuntia matalalla lämmöllä 110 asteessa. Jos maltti riittää niin näin saa tosi mehevää ja mureaa lihaa. Siihen kun vielä lisää lohkoperunat ja bearnaisekastikkeen ni vie kielen mennessään :)
  Vastaa viestiin
11.08.13, 21:36   #23 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20589
[QUOTE=kontteri;11506866]
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Emäntä Näytä viesti
Älkää hyvänen aika kuivattako sitä filettä noin pitkällä kypsyttämisellä, possunfilee kypsyy nopeamminkin !
Tuntikin riittää reilusti, eikä ihan sitäkään.[/QUOTE

Taas yksi ekspertti kertoo että pitkä paistoaika kuivaa lihan xD. Ite paistoin noin kilon painosen ulkofilepalan ensin pannulla ruskistaen. Sitten noin 3,5 tuntia matalalla lämmöllä 110 asteessa. Jos maltti riittää niin näin saa tosi mehevää ja mureaa lihaa. Siihen kun vielä lisää lohkoperunat ja bearnaisekastikkeen ni vie kielen mennessään :)
Herran jestas tuota paistoaikaa. Kilon painoinen ei todellakaan tarvitse noin pitkää paistoaikaa ellei sitten halua kuivaa kengänpohjaa syödä.
  Vastaa viestiin
12.08.13, 09:29   #24 (linkki)
matala lämpö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
[QUOTE=Jx;11506887]
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja kontteri Näytä viesti

Herran jestas tuota paistoaikaa. Kilon painoinen ei todellakaan tarvitse noin pitkää paistoaikaa ellei sitten halua kuivaa kengänpohjaa syödä.

Matalassa lämmössä hauduttamalla ei tule kengänpohjaa. Paistan usein paistit noin sadassa asteessa, joskus allekin ja silloin paistoaika on tosi pitkä ja lopputulos mehevä ja murea. Esimerkiksi joulukinkun paistan aina sadassa asteessa ja se saa olla hyvinkin koko yön uunissa eli 4-5 kilon kinkku sellaisen kaksitoista tuntia. Lopputulos ei voisi parempi olla.
  Vastaa viestiin
12.08.13, 09:48   #25 (linkki)
Kuperkeikka
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
[QUOTE=matala lämpö;11507007]
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx Näytä viesti


Matalassa lämmössä hauduttamalla ei tule kengänpohjaa. Paistan usein paistit noin sadassa asteessa, joskus allekin ja silloin paistoaika on tosi pitkä ja lopputulos mehevä ja murea. Esimerkiksi joulukinkun paistan aina sadassa asteessa ja se saa olla hyvinkin koko yön uunissa eli 4-5 kilon kinkku sellaisen kaksitoista tuntia. Lopputulos ei voisi parempi olla.
Pitkä kypsytys matalassa lämmössä ("kituuttaminen") sopii erinomaisesti lihalle, jossa on rasvaa (kassler, possun niska, kinkut, naudan ulko- ja kulmapaisti, paahtopaisti, karitsan lapa jne.). Ja näin lopputulos onkin vallan mainio.
Tässä on nyt kuitenkin keskusteltu porsaan ulkofileestä, joka ehkä sittenkin taitaa kärsiä liian pitkästä paistoajasta, varsinkin, jos fileestä on poistettu se rasva ja nahka.
  Vastaa viestiin
Vastaa viestiin

Tagit
Tyhjä


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku