Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
06.03.08, 13:56   #26 (linkki)
riikuna
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Vitsi kun lähimpään kauppahalliin aikoessa pitää istua 2 tuntia autossa:(
Niin ja se ohjekin puuttuu...
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:00   #27 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Viikonlopun häränhäntäkokemus oli toinen tähänastisessa elämässäni. Viimeksi hauduttelimme perunankuorintaorjani kanssa häntiä pannulla reilut pari tuntia, jolloin lopputulos oli äärimmäisen sitkeä, mutta ne lihankappaleet, jotka jyrsijämäisen käsittelyn jälkeen irtosivat, olivat kyllä varsin maukkaita. Siispä häntäpaloille piti antaa toinen mahdollisuus päästä sorsakeittiön hieman säännöllisempään käyttöön.

Tässä reseptissä haudutus tehdäänkin vielä pitemmän kaavan mukaan. Aikaa kannattaa siis varata kuin taikinapojan resepteihin konsanaan. Kolmen ja puolen tunnin hauduttelun tuloksena häntä todellakin murenee niin, että lopputulos on helposti syötävissä. Pahimpien rasva-allergikkojen ei ehkä kuitenkaan kannata vaivautua. Resepti on peräisin Suuresta pastakirjasta.

Pastaa, haudutettua häränhäntää ja selleriä

1 ½ kg paloiteltua häränhäntää
½ dl maustettuja (esim. yrttejä, pippuria) vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 hienonnettu sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
5 dl lihalientä
1 tlk tomaattimurskaa
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
6 kokonaista mausteneilikkaa
2 laakerinlehteä
3 hienoksi pilkottua lehtisellerin vartta
500 g penneä
30 g voita
vastaraastettua parmesaania

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Leivitä häränhäntä maustetuissa jauhoissa ja ravistele pois liiat jauhot. Kuumenna puolet öljystä isossa pannussa ja ruskista häränhäntä kovalla lämmöllä muutama pala kerrallaan. Siirrä isoon patavuokaan.

3. Pyyhi pannu puhtaaksi talouspaperilla. Kuumenna loppu öljy pannussa, lisää sipuli sekä valkosipuli. Pehmitä sipuli miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon lihaliemi, tomaatit, viini, mausteneilikat, laakerinlehdet sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada häränhännän päälle.

4. Hauduta uunissa kannen alla 2 ½ - 3 tuntia. Lisää selleri vuokaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Keitä kypsennysajan loppupuolella pasta runsaassa, voimakkaasti kiehuvassa suolatussa vedessä. Valuta, sekoita joukkoon voi ja parmesaani. Tarjoa häränhäntä ja kastike pastan kera.


  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:01   #28 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
http://celebear.users.paivola.fi/sorsa/?cat=15

Edellinen ohje oli tuosta linkistä kopioitu.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:04   #29 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Häränhäntäpata

1. osa:
3 kg häränhäntää
2 isoa sipulia
kokonaisia neilikoita
6 laakerinlehteä
1 - 2 rkl suolaa
vettä
Kuori sipulit ja pistele niihin neilikoita. Keitä aineksia kattilassa miedolla lämmöllä tunnin verran. Veden tulee peittää liha. Kuori vaahto pois, kun sitä muodostuu.Säästä liemi fondiksi.


2. osa:
keitettyjä häränhäntiä
jauhoja
öljyä
200 g serranokinkkua
10 salottisipulia lohkoina
6 valkosipulinkynttä isoina paloina
10 porkkanaa paksuina viipaleina
200 g kuivattuja aprikoosinpuolikkaita
4 kanelitankoa
6 laakerinlehteä
tummaa olutta
lihan keitinlientä
suolaa, mustapippuria (sokeria)

Sekoita jauhoihin suolaa ja pippuria. Kääntele lihat siinä ja ruskista ne öljyssä. Ota lihat pannulta ja ruskista kinkku, salotti- ja valkosipuli sekä porkkanat. Lisää aprikoosi, kaneli, laakerinlehdet ja häränhännät. Sekoita ainekset ja kaada päälle olutta ja lientä niin, että ne peittyvät. Anna padan muhia tunti ja mausta suolalla ja pippurilla sekä mahdollisesti sokerilla.


  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:06   #30 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Häränhäntähöystön kypsymisaika on pitkä eikä sitä siis kannata valmistaa pientä annosta. Häränhäntiä ei ole aina saatavissa, mutta koska ne ovat sangen huokeita ja maukkaita, kannattaa tilaisuuden tullen valmistaa tätä ruokaa suuri annos.

HÄRÄNHÄNTÄHÖYSTÖ ( 4 - 6:lle )
1 1/4 kg häränhäntiä
2 rkl margariinia tai öljyä
1 laakerinlehti
1/2 tl timjamia
ripaus pippuria
2 tl suolaa
2 rkl viinietikkaa
n. 4 dl vettä tai lihalientä
3 purjoa
3 porkkanaa
1/2 - 1 palsternakka
persiljaa
Ruskista paloitellut häränhännät kauniin ruskeiksi pannulla rasvassa ja siirrä kattilaan.
Huuhdo pannu vedellä tai lihaliemellä ja kaada huuhdeliemi lihan joukkoon.
Lisää mausteet ja viinietikka.
Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla hauduttaen noin 2 1/2 tuntia.
Jos käytät painekeitintä, riittä 1 tunti.
Tavallista kattilaa käyttäessäsi lisää tarvittaessa vettä.
Halkaise ja huuhdo purjot ja paloittele ne 3 - 4 sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Kuori ja suikaloi palsternakka.
Lisää kasvikset kattilaan ja hauduta vielä noin 1/2 tuntia.
Tarkista maku. Koristele persiljalla.
Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

17.04.2006
  Vastaa viestiin


06.03.08, 14:06   #31 (linkki)
Pia-Lydia
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Hei Jx, sinulta tulee kerrankin kiinnostaja resepti! Lisäksi kirjoitat hyvin elävästi. Onnittelut!

Tosin ihmetyttää, miksi ohjeessasi on sipulia.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:07   #32 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Pia-Lydia
Hei Jx, sinulta tulee kerrankin kiinnostaja resepti! Lisäksi kirjoitat hyvin elävästi. Onnittelut!

Tosin ihmetyttää, miksi ohjeessasi on sipulia.
Ohjeen kopioitu eli eivät ole omiani. Kopioin ohjeet tuolla henkilölle, joka oli vailla häränhäntä reseptejä.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:12   #33 (linkki)
Pia-Lydia
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Niinkö? Eikö täällä ole tarkoitus antaa muille omia ohjeita, jotka eivät ole saatavilla internetistä? Googlea osaa käyttää kuka tahansa. Älä aliarvioi meitä muita Ellejä.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:14   #34 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Pia-Lydia
Niinkö? Eikö täällä ole tarkoitus antaa muille omia ohjeita, jotka eivät ole saatavilla internetistä? Googlea osaa käyttää kuka tahansa. Älä aliarvioi meitä muita Ellejä.
Onko ohjeen etsiminen tai linkin laittaminen sinun mielestäsi aliarvioimista?
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:17   #35 (linkki)
Pia-Lydia
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
On, kun kysyjä odottaa sinun OMAA ohjettasi.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:25   #36 (linkki)
 
Käyttäjän sarlot avatari
 
Rekisteröitynyt: 10/2006
Sijainti: pohjois-pohjaamaalla
Viestejä: 1603
Minä olen tehnyt haäränhännistä lihakeittoa. Ja se oli aivan ihanaa..
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:25   #37 (linkki)
 
Käyttäjän sarlot avatari
 
Rekisteröitynyt: 10/2006
Sijainti: pohjois-pohjaamaalla
Viestejä: 1603
eli siis häränhännistä :)
  Vastaa viestiin
06.03.08, 14:57   #38 (linkki)
Keltavuokko
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Pidin lapsena aika monista ruuista, joista pidän edelleen, kuten kesäkeitosta, kaalikääryleistä ja silakkapihveistä.

Yksi herkku oli kuitenkin yli muiden, ei varsinainen ruoka, vaan leivonnainen: mummon karjalanpiirakat! Niissä oli paperinohut kuori ja paljon täytettä, ja ne maistuivat taivaallisilta suoraan uunista otettuina, vielä rapeina, kylmän maidon kanssa.

Mummo teki aina sekä peruna- että riisipiirakoita, yleensä perunapiirakoita enemmän, koska me kaikki pidimme niistä enemmän. Harmittaa, ettei tullut aikanaan mummolta kysytyksi tarkemmin, miten hän ne tekee, nyt se on jo liian myöhäistä. Piirakkareseptejähän on maailma pullollaan, mutta ilman juuri oikeaa oman mummon ohjetta niistä ei voi tulla oikeanlaisia.

Ei silti, olen niin huono leipuri, etten edes yritä. Varsinkaan ruistaikinan käsittelyyn ei kärsivällisyyteni riitä.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 15:13   #39 (linkki)
Peikonlehti
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tympii!

Olen tätä palstaa lueskellut jo pitkän aikaa, itse osallistumatta keskusteluihin kovinkaan usein ja täytyy sanoa, että kyllä tympii tämä ilmapiiri täällä. Voisivatko elämäänsä kyllästyneet ja turhautuneet tai muutoin vain pahoinvoivat henkilöt purkaa pahan olonsa jossain muualla. Jotenkin ihan säälittää nämä naiset, jotka oikeasti takertuvat aivan epäolennaisiin seikkoihin kuten kirjoitusvirheisiin, eivätkä olevinaan ymmärrä mitä toinen tarkoittaa. Tulee itsekin ihan surulliselle mielelle näitä keskusteluja lukiessa, vaikka aiheen tulisi olla hyvin iloinen / neutraali eli RUOKA. Koitetaan aikuiset ihmiset käyttäytyä!
  Vastaa viestiin
06.03.08, 15:35   #40 (linkki)
??
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Angloellin tapaan muistan rakkaudella kunnon voissa rapeaksi paistettuja silakoita pyrstöineen. Olen paistanut itsekin niitä, mutta tuntuu, etteivät ne ole lainkaan niin hyviä kuin lapsuudessa. Syynä voi tietenkin olla se, etten käytä voita ja sitä paitsi lisäilen mausteita ja yrttejä yms. aina niihinkin.

Lapsuuden herkuista muistan myös kyljykset. Kokolihaa syötiin todella aika vähän ja kunnon korppujauhoilla paneerattu ja rasvassa paistettu kyljys oli herkkua.
  Vastaa viestiin


06.03.08, 15:47   #41 (linkki)
no jooo
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Pia-Lydia
Niinkö? Eikö täällä ole tarkoitus antaa muille omia ohjeita, jotka eivät ole saatavilla internetistä? Googlea osaa käyttää kuka tahansa. Älä aliarvioi meitä muita Ellejä.
Onko ohjeen etsiminen tai linkin laittaminen sinun mielestäsi aliarvioimista?


Niin tai näin, mutta lähde olisi kohteliasta mainita, jos resepti on jostain kopioitu!
  Vastaa viestiin
06.03.08, 15:59   #42 (linkki)
Totta....
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
puhut edellinen. Tästä on usein täällä puhutta. se vain ei mene kaikille jakeluun. Jos lainaa jostain tekstiä, kuuluu vähintään hyviin tapoihin mainita lähde. julkaisutoiminnassa se on pakollistakin.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 16:20   #43 (linkki)
Ne2
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lapsuuden herkuista herkuimmat oli ehdottomasti mummoni tekemät lanttu-, ahven- ja muikkukukot.
Yritän pitää perinnettä yllä, mutta en onnistu saamaan kukkoihini sitä "aitoa ja oikeaa" makuvivahdetta.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 16:35   #44 (linkki)
iia2
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lapsuuden herkkuja olivat äidin tekemät kaalikääryleet ja mummon paistamat riisipiirakat ja ruisleipä.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 18:48   #45 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 02/2008
Viestejä: 167
Lapsuuden herkkuja...

...vielä lämmin ruisleivän viipale, jonka päällä suli kotona kirnuttu voi. Tai ensimmäiset uudet perunat suolalla ja ruohosipulilla maustetun hapankerman kera.
Äidin leipomat perunapiirakat, jotka odottivat lauantaiaamuisin lämpiminä pöydällä, kun lapset vasta heräilivät. Rahkapiirakka. Mannapuurolla täytetyt pyöröt ja sultsinat.
Kaalikääryleet ja puolukkahillo...
  Vastaa viestiin
06.03.08, 19:02   #46 (linkki)
miirumaaru
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lapsuuden lempiruokaa

lapsuudesta, tai oikeastaan ala-asteelta on jäänyt mieleen parikin herkkuruokaa.
broiler-paprikapihvit, joiden kanssa oli riisiä ja currykastike.
toinen mieleeni jäänyt ruoka samaiselta ala-asteelta on veripalttu, joka oli kuorrutettu koskenlaskijajuustolla. Sen kanssa oli keitetyt perunat, valkokastike ja puolukkasurvos.
Ja, vaikka aina luullaan, ettei lapsille veriruoat maistu, niin kyllä tämä juustokuorrutteinen veripalttu teki hyvin kauppansa. Sitten äidin tekemistä ruoista on jäänyt mieleen tietysti tuo makarooni-jauhelihalaatikko, siikapyörykät, kuoriperunat & kupissa oleva sipulikastike.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 19:05   #47 (linkki)
Strawberry fields
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lapsuuden ja nuoruuden mieliruokia on niin paljon: äidin tekemät lihakeitto, marjapuurot, viipaleperunalaatikko, veripalttu ja -letut, rieska, isän tekemä käristys. Paistetut muikut ja taimen, nam. Myöhemmin sain tutustua ensimmäisen anoppini tekemään nyrkkirieskaan ja perunakukkoon, ne ovat jotakin aivan ihanaa.

Itsekin kokkaan ja leivon paljon, mutta osa noista edellä mainituista on sellaisia ruokia joita en ole koskaan itse tehnyt. Nykyään ei ole sellaisia muikkuja kuin ennen oli ja taimentakin saa harvoin suoraan purosta pannulle, vaikka kalaa onkin hyvin kaupoissa myytävänä. Periaatteessa osaisin tehdä verilettuja, mutta käytännössä ei ole koskaan tullut kokeiltua kuten ei veripalttuakaan. Marjapuuroja teen itse, mutta ne äidin tekemät olivat jotenkin niin ylimaallisen hyviä :).

Ruisleivän, hiivaleivät ja sämpylät leivon itse ja teen karjalanpiirakat, mutta perinteiset rieskat (ohut ja nyrkkirieska) ovat sellaisia joiden tekemistä en ole kokeillut.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 19:27   #48 (linkki)
S R
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Meillä oli pitkä koulumatka ja evästä piti jättää aina paluumatkallekin.Joskus sitä ei jäänyt ja pohdimme mitä haluaisimme syödä kun kotiin päästään.
Mikään ei vetänyt vertoja äidin lämpimälle ruisleivälle ja jälkiuunileivälle, kirnuvoi-ja piimä, sekä piimäjuusto olivat parhaat. Myös kaalilaatikko ja kaalikääryleet olivat lapsuuden herkkuja ja vieläkin. Pannukakku ja letut jälkiruokana, sekä marjapöperö ja pappilan hätävara.
Äiti oli hyvä kokki, patapaisti, jota sai harvoin, oli ihanaa.
Omien lapsieni ja lastenlastenkin yksi mieliruoka taitaisi olla häränhäntäkeitto tai occobuco.
Tyttäreni ystävänkirjassa hän kertoo oman mieliruokansa olevan luunreikä, siis siitä potkakiekosta.
Laitan usein keittoon häränhäntiä, jokaiselle pitää olla omansa kun lapset tulevat.
Ihmeellistä että pitävät niistä vaikka ei ole ihan tavallista ruokaa.
City-market ja Prisma myyvät häränhäntiä ainakin pohjanmaalla.
Luulisi Stockmannillakin olevan.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 20:01   #49 (linkki)
Aamu89
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a


Mutsi sanoo et pidin kovasti sellasesta piltistä jossa oli maksaa ja porkkanaa ja toisesta jossa oli kanaa (keltainen).

Täytyy sanoo, et en siis tasan tarkkaan kaipaa lapsuuden lemppariruokia. Karmeita mössöjä tollaset. Sitä paitsi oon ollut jo kolme vuotta vegaani joten ei menis alas tollaset valmissafkat muutenkaan.
  Vastaa viestiin
06.03.08, 22:09   #50 (linkki)
mössöelli
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
No, mitäs mössöjä ne vegaanin valmissafkat ovat? Luettelisitko lempparisi ja laita tänne joku reseptikin niin me karmeiden mössöjen syöjät saisimme sinulta uusia ideoita ruuanlaittoon.
  Vastaa viestiin


Vastaa viestiin


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku