Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
11.04.08, 13:10   #26 (linkki)
kukko ja kana
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja angleterre
Mämmille yritettiin saada nimisuojaa mutta ei onnistunut. No tuo lanttukukko nyt oli taas viitsi...eräällä. Ei akikkia kukkoja voi nini erikoisina pitää.
Ei ollut vitsiksi tarkoitettu.
Jos et ymmärrä että tuo esitys oli vitsi, minä kyllä ymmärrän että oli lähinnä hupijuttu, ei kukaan muu kuin elli tuollaista edes ehdota.
  Vastaa viestiin
11.04.08, 13:12   #27 (linkki)
elvira madigan
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Kalakukko on paras
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Järkeä peliin!
No niin, mutta eihän lanttukukko nyt ole niin yleinen suomalainen ruoka, ei voida verrata kalakukkoon.

Ihan sama, jos joku ehdottaa hernekeittoa ja toinen hernesosekeittoa.

Poronkäristys voisi olla yksi nimisuoja ehdokkaista.
Kyllä lanttukukko kalakukon voittaa mennen tullen.
Kenen mielestä voittaa, kenen ei. Mutta sinähän et tunnetusti muikun päälle mitään ymmärrä ;)
Kun "muikku" puuttuu ei siitä mitään ymmärrä.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 10:59   #28 (linkki)
Ksantippa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Nimisuojaehdokkaat listattu

Nimisuojaa pitää hakea seuraaville aidoille suomalaisille elintarvikkeille:

1. Aito vanhan ajan paksu rieska. Sen paistetaan kaasu-uunissa reseptillä, joka on saatu eläkkeelle jääneeltä leipurimestarilta Kestilästä Oulunseudulta.

2. Viipaleperunalaatikko, jota paistetaan kaasu-uunissa puolestatoista kahteen tuntiin.

3. Aidot lihapullat, joiden kanssa tarjotaan terveellinen ruskeakastike, jottei eläimistö kuiva. Mausteena saa käyttää vain maustepippuria ja paistamiseen sitruunalla maustettua oliiviöljyä. Paistaminen tapahtuu teflonpannulla kaasuliedellä.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 11:37   #29 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Jäisi minulta syömättä nuo sinun rasvassa paistetut lihapullasi.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 11:52   #30 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 11/2006
Viestejä: 1089
Mämmille voisi todella nimisuojan hakea. Sellaista ruokaa ei taida muualla maailmassa olla - vai onko?
  Vastaa viestiin


14.04.08, 12:58   #31 (linkki)
MariK3
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Rieskalle voisi hyvin hakea nimisuojaa, samoin esim. hulikakulle ja reivälle, miksei myös saaristolaisleivälle ja hapanjuureen leivotuille ruisleiville.

Näissä asioissa pitää olla tarpeeksi röyhkeä. Saivathan janniksetkin nimisuojan fetalle, vaikka samanlaista juustoa syödään Balkanilla, Turkissa ja Lähi-idässä. Sen vuoksi Suomi voisi hakea nimisuojaa myös pashalle. Perusteluna olisi, että suomalainen pasha on ainutlaatuista maailmassa ja täysin erilaista kuin venäläiset pashat, koska se tehdään keskieurooppalaistyyppisestä maitorahkasta ja maustetaan eri tavoin kuin Venäjällä.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:07   #32 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Mitä tuo mainitsemasi hulikakku on? Onko makeaa vaiko suolaista?
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:08   #33 (linkki)
googlella löytyy
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
:)
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:09   #34 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja googlella löytyy
:)
En löytänyt ainakaan vielä mitään tietoa joku kiinteistö Oy se nyt ainakin on.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:15   #35 (linkki)
Liekö sinulla eri google ;)
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minä googlasin tuon hulikakku-sanan ja löysin linkin tänne Elleihin, jossa kerrottiin, että se olisi S-kaupoissa myynnissä olevaa ruisreikäleipää.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:17   #36 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Liekö sinulla eri google ;)
Minä googlasin tuon hulikakku-sanan ja löysin linkin tänne Elleihin, jossa kerrottiin, että se olisi S-kaupoissa myynnissä olevaa ruisreikäleipää.
No kiitos tiedosta. Tuo taitaa olla jokin alueen murresana.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:21   #37 (linkki)
Kestilän leipuri
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
No kiitos tiedosta. Tuo taitaa olla jokin alueen murresana.
Murresanat ovat siitä ikäviä, että keskivertohesalainen ei niitä ymmärrä, vaikka olisi tavannut jonkun eläkkeelle jääneen leipurimestarin Kestilästä Oulun kupeesta. Murresanat pitäisi siksi kieltää tai ainakin ne tulisi kääntää Helsingin slangille.

Yleiskielessä hulikakku oululainen reikäleipä. Kyllä sille nimisuoja pitää hankkia. Myös leipurimestari on sitä mieltä, kun alustaa vanhan ajan paksua rieskaa.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:21   #38 (linkki)
tässä vielä se keskustelunpätkä
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
14.11.06 09:34
Jx Annu70:lle Mitä on hulikakku?

14.11.06 09:37
annu70 Se oli osuuskaupoissa myytävä ruisreikäleipä.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:23   #39 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Kestilän leipuri
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
No kiitos tiedosta. Tuo taitaa olla jokin alueen murresana.
Murresanat ovat siitä ikäviä, että keskivertohesalainen ei niitä ymmärrä, vaikka olisi tavannut jonkun eläkkeelle jääneen leipurimestarin Kestilästä Oulun kupeesta. Murresanat pitäisi siksi kieltää tai ainakin ne tulisi kääntää Helsingin slangille.

Yleiskielessä hulikakku oululainen reikäleipä. Kyllä sille nimisuoja pitää hankkia. Myös leipurimestari on sitä mieltä, kun alustaa vanhan ajan paksua rieskaa.
Jaa en tunne ketään kestilästä kotoisin olevaa leipurimestaria, joten en voi tämän enempää ottaa kantaa kommenttiisi.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:30   #40 (linkki)
En sano tätä pahalla...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Jaa en tunne ketään kestilästä kotoisin olevaa leipurimestaria, joten en voi tämän enempää ottaa kantaa kommenttiisi.
...mutta tuossa samassa ketjussa, jossa kysyit, että mitä on hulikakku, kerrot myös kestiläläisen leipurimestarin tekemästä aidosta paksusta rieskasta! En ole silloin vielä tällä palstalla käynyt, joten olenkin välillä itsekseni ihmetellyt näitä Kestilän leipuri -viittauksia, mutta luettuani tuon ketjun ymmärrän mistä on kyse. Eli googlaa, tai pane tänne Elleihin hakusanaksi tuo hulikakku, niin voit virkistää muistiasi :)
  Vastaa viestiin


14.04.08, 13:31   #41 (linkki)
Etkä sinä tietenkään...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
voi muistaa lähes kahden vuoden takaista keskustelua ja oletko sinä silloin täällä edes keskustellutkaan. Eikös se niin ollut, että et ole kuin vuoden verran vasta...
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:35   #42 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20519
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja En sano tätä pahalla...
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Jaa en tunne ketään kestilästä kotoisin olevaa leipurimestaria, joten en voi tämän enempää ottaa kantaa kommenttiisi.
...mutta tuossa samassa ketjussa, jossa kysyit, että mitä on hulikakku, kerrot myös kestiläläisen leipurimestarin tekemästä aidosta paksusta rieskasta! En ole silloin vielä tällä palstalla käynyt, joten olenkin välillä itsekseni ihmetellyt näitä Kestilän leipuri -viittauksia, mutta luettuani tuon ketjun ymmärrän mistä on kyse. Eli googlaa, tai pane tänne Elleihin hakusanaksi tuo hulikakku, niin voit virkistää muistiasi :)
Leipurimestari ja kestilästä kotoisin oleva ihminen ovat kaksi eri ihmistä. Itse olette ne sekoittaneet yhdeksi ihmiseksi.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:41   #43 (linkki)
Ksantippa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
[Leipurimestari ja kestilästä kotoisin oleva ihminen ovat kaksi eri ihmistä. Itse olette ne sekoittaneet yhdeksi ihmiseksi.
Nämä expertoinnissa käytetyt ainoat luotettavat lähteet pyrkivät kasvamaan elämää suuremmiksi myyteiksi, jollaisia ne alun perinkin ovat olleet. Oikeassa elämässä joka emäntä on oman alueensa leipäkulttuurin mestari, vaikka Helsingistä katsoen hän olisikin vain dorka landelainen. Ja Kestilä kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, vaikka kuinka sitä kuntaa halveksuisi.

Nimisuoja talkkunalle, sille aidolle, josta keitetään puuro, sekä Vedylle ja Atomille.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:52   #44 (linkki)
En usko itsestäni, että ryhdyin tähän
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minun pitäisi varmasti todella hankkia elämä, kun vaivauduin kaivamaan tämän ketjun ja nämä viestit... Mutta näistä viesteistäsi, Jx, saa tosiaan sellaisen kuvan, että paksua rieskaa tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla Oulun seudulla, jossa asusti leipurimestari Kestilästä...

5.11.06 08:40
Jx

Olen kuullut, että ennen se rieska oli paksumpaa kuin nämä mitä siellä nykyään tehdään. Olen kerran päässyt maistamaan sellaista paksumpaa vanhanaikaista ohrarieskaa se oli noin 2 cm paksua ja hyvää. Sitä ei mitkään leipomot nykyään valmista ehkä jotkut vielä kotonaan osaa sitä valmista.


Jx

Nimenomaan ennen vanhaan kodeissa tehtiin paksua rieskaa juuri Pohjanmaalla suunnilleen Oulun korkeudella. Ihan Pohjanmaalta kotoisin olevalta olen tämän kuullut ja eräs Pohjanmaalla syntynyt leipurimestari minulle valmisti tuota vanhanaikaista rieskaa, jotta pääsin sitä maistamaan. Että tälläinen juttu. Enpä oikein usko, että minulle on valehdeltu kuten ilmeisesti luulit. Savossa ei rieskaa osata valmistaa.
15.11.06 09:13
Jx
Satumpa tietämään. Ja lisään vielä, että tietolähteeni on varma en usko kyseisten henkilöiden valehtelevan.
15.11.06 09:35
Jx

Ei ole hevosmiesten toimistosta vaan ihan leipurimestarilta. Siis se mitä savossa tekevät sillä ei ole mitään tekemistä vanhanajan pohjanmaan paksun rieskan kanssa.
Jx

No sanottakoon nyt sitten vielä selvyyden vuoksi, että kyse on Pohjois-Pohjanmaasta, jossa sitä paksua rieskaa ennen vanhaan tehtiin. (Ennen vanhaan tarkoittaa aikaa ennen kuin moni teistä oli edes syntynyt).
Jx

No ihan varmasti on. Luuletkos, että eräskin ihminen joka on yli 80 v. ja Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt olisi muka niin dementoitunut, ettei muistaisi mitä oma äitinsä on tehnyt silloin, kun tämä henkilö oli lapsi? Nimenomaan muistaa, että silloin syötiin paksua ohrarieskaa. Ja lisäksi eräs toinen henkilö, joka on myös samalta suunnalta kotoisin (leipurimestari) valmisti minulle tuota vanhanajan rieskaa ja hyvää oli. Kuvittelinko tuon kaiken en todellakaan.
15.11.06 10:32
Jx
Kerro lisää tuosta rasvarieskasta. Jos noin tarkkaan mennään niin sitä paksua rieskaa tehtiin Kestilässä.

  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:54   #45 (linkki)
elvira madigan
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
On iso valhe että Pohjanmaalla paksu rieskaa olisi ikinä tehty! Pohjalainen rieska on ohutta, sitä ei kohoteta mitenkään. Savolainen rieska on sensijaan paksua. Olen oululainen ja tiedän asian, siellä ei myöskään mikään savolainen mene läpi!
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:55   #46 (linkki)
Virpa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Mistä voisi lukea luettelon kaikista nimisuojan saaneista elintarvikkeista. Minua ihmetyttää, että esim. Yorkshire pudding ja brittien iljettävät etikkaan säilötyt munat ovat saaneet nimisuojan, mutta mämmi ei. Kuulin, että englantilaiselle aamiaisellekin haetaan nimisuojaa. Sille rasvaa ja suolaa tihkuvalle terveysriskille! En ymmärrä, mikä logiikka näissä suojauksissa on.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:55   #47 (linkki)
näin se on vaan..
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Jäisi minulta syömättä nuo sinun rasvassa paistetut lihapullasi.
Ruskea kastike kaasuhellalla tehtynä pääkaupunkiseudun lähiössä ansaitsee nimisuojan.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:56   #48 (linkki)
en voi uskoa että minäkin ryhdyin tähän myös :)
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja En usko itsestäni, että ryhdyin tähän
No ihan varmasti on. Luuletkos, että eräskin ihminen joka on yli 80 v. ja Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt olisi muka niin dementoitunut, ettei muistaisi mitä oma äitinsä on tehnyt silloin, kun tämä henkilö oli lapsi? Nimenomaan muistaa, että silloin syötiin paksua ohrarieskaa. Ja lisäksi eräs toinen henkilö, joka on myös samalta suunnalta kotoisin (leipurimestari) valmisti minulle tuota vanhanajan rieskaa ja hyvää oli. Kuvittelinko tuon kaiken en todellakaan.
Tämä on ehdottomasti paras kohta tässä keskustelussa!!

Luuletkos, että eräskin ihminen joka on yli 80 v. ja Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt olisi muka niin dementoitunut, ettei muistaisi mitä oma äitinsä on tehnyt silloin, kun tämä henkilö oli lapsi?

Ei toki yli 80-vuotias voi olla dementoitunut. Joten uskokaa vaan Jx:ää.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 13:58   #49 (linkki)
hyvämuistinen
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Kestilän leipuri
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
No kiitos tiedosta. Tuo taitaa olla jokin alueen murresana.
Murresanat ovat siitä ikäviä, että keskivertohesalainen ei niitä ymmärrä, vaikka olisi tavannut jonkun eläkkeelle jääneen leipurimestarin Kestilästä Oulun kupeesta. Murresanat pitäisi siksi kieltää tai ainakin ne tulisi kääntää Helsingin slangille.

Yleiskielessä hulikakku oululainen reikäleipä. Kyllä sille nimisuoja pitää hankkia. Myös leipurimestari on sitä mieltä, kun alustaa vanhan ajan paksua rieskaa.
Jaa en tunne ketään kestilästä kotoisin olevaa leipurimestaria, joten en voi tämän enempää ottaa kantaa kommenttiisi.
Jopas on huono muisti, ei kait ihan demen....aaa! Tuon legendan muistan minäkin, oli se sen verran outo veto! Kestilän leipuri Oulusta, Kestilä ei ole Oulussa.
  Vastaa viestiin
14.04.08, 14:04   #50 (linkki)
huvittunut lukija
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja en voi uskoa että minäkin ryhdyin tähän myös :)
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja En usko itsestäni, että ryhdyin tähän
No ihan varmasti on. Luuletkos, että eräskin ihminen joka on yli 80 v. ja Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt olisi muka niin dementoitunut, ettei muistaisi mitä oma äitinsä on tehnyt silloin, kun tämä henkilö oli lapsi? Nimenomaan muistaa, että silloin syötiin paksua ohrarieskaa. Ja lisäksi eräs toinen henkilö, joka on myös samalta suunnalta kotoisin (leipurimestari) valmisti minulle tuota vanhanajan rieskaa ja hyvää oli. Kuvittelinko tuon kaiken en todellakaan.
Tämä on ehdottomasti paras kohta tässä keskustelussa!!

Luuletkos, että eräskin ihminen joka on yli 80 v. ja Pohjois-Pohjanmaalla syntynyt olisi muka niin dementoitunut, ettei muistaisi mitä oma äitinsä on tehnyt silloin, kun tämä henkilö oli lapsi?

Ei toki yli 80-vuotias voi olla dementoitunut. Joten uskokaa vaan Jx:ää.
Jotain tossa on totta... eli koettua! Olen pohjoispohjalainen ja suvussamme on ollut erittäin "skarppeja" henkilöitä, ovat eläneet noin 90-vuotiaiksi enkä muista yhtään dementoitunutta. Mutta takuuhan se ei ole eli noillakin seuduilla demnetiaa ilmenee, 80 v iässä muisti pätkii ihan varmasti. Yli 80 vuotiasko tarkkaan muistan leivotun rieskan paksuuden, rieskan jota järsi hamassa lapsuudessaan! Tämä on hupaisa palsta, saa makeat naurut! Itse en kyllä mokiani tuolla tapaa edes keksisi puolustella....
  Vastaa viestiin


Vastaa viestiin

Tagit
Tyhjä


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku