Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
03.07.08, 12:35   #1 (linkki)
Miirumaaru
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
jänispaisti

Olettekos koskaan Ellikäiset syöneet jänispaistia?????
Minä sitä saan joka syksy, kun isäni käy jänismetsällä.
Hyvä jänispaistin ohje.
Ensin jänis tietenkin nyljetään, eli poistetaan turkki.
sen jälkeen poistetaan suolet ja muu "ylimääräinen".
Huuhtele jäniksenliha hyvin haalealla vedellä.
Pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.
Laita paistinpannuun hiukan rypsiöljyä, laita sen jälkeen lihapalat ruskistautumaan.
mausta lihat suolalla, valkopippurilla.
Anna lihojen ruskistua kunnolla. Kypsennysaika on tuollaiset 1/2 tuntia.
Tätä jäniksenlihaa voi syödä keitettyjen perunoiden, puolukkasurvoksen ja ruskeankastikkeen kera.

Toinen vaihtoehto on kypsentää jänikseliha uunipadassa, jossa on hiukan vettä ja mausteita.
Jäniksenliharuoka on maukasta.
  Vastaa viestiin
03.07.08, 15:59   #2 (linkki)
istui maassa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
jänis

Minä teen jäniksestä pataa ja sekaa suolaa ja pippuria ja laakerinlehti. Pata saa porista matalalla lämmöllä 2-2,5 tuntia. Laitan juureksia mukaan siinä vaiheessa kun keittoaikaa on jäljellä niin kauan, että juurekset eivät siinä ajassa muussaudu. Ja hyvää on. Toiset metsästävät. Pitäisköhän mennä hakemaan kanipaistia Helsingin puistoista. Siellä niitä villikaneja vipeltää. Miksei niitä oteta kiini ja myydä kanipaisteja. Kanin liha on vielä paermpaa kuin jänis. Mureampaa.
  Vastaa viestiin
03.07.08, 18:22   #3 (linkki)
Miksikö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
En ikinä söisi mitään Helsingin puistoissa kasvanutta, kamala ajatus. Valmiiksi saasteilla maustettua kania, hyi.
  Vastaa viestiin
03.07.08, 18:53   #4 (linkki)
oii
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kyllä olen ja monesti. Meilläpäin on ollut tapana se, että kun se jänis siellä metsässä ammutaan, siltä poistetaan sisuskalut heti, eikä niitä pihaan kuljetella. Eipä tekisi mieli syödä jänistä jota on kuljeteltu ties miten kauan kuolleena suolet sisällä. Jäniksen ajanut koira saa metsässä tietysti oman osuutensa saaliista. Pupua riiputetaan niin kauan kuin mahdollista (n. 1 vrk) ja nyljetään ja paloitellaan juuri ennen kotiinlähtöä (meillä metsästysmaat ovat mökin läheisyydessä), jäniksen esivalmistelut suorittaa jäniksen ampunut henkilö itse. Ja jänistä ei pilata öljyllä vaan käytetään oikeaa voita.
Onko muuten paistinpannulla paistettu liha paistia? (Sittenhän myös paistettu jauheliha olisi paistia) Minun käsitykseni paistista on pitkään (nesteen kera/paistopussissa) haudutettu liha, käsityksiä on monia...
Jäniksenlihalle on toki muitakin kypsennystapoja kuin nuo miirumaarun mainitsemat, mutta senhän varmasti kaikki muutkin tietävät :)
  Vastaa viestiin
03.07.08, 19:17   #5 (linkki)
Arjaana
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lehdet tietävät kertoa, että kivat irkkuturistit saivat kaadettua Tampereella kaksi rusakkoa ja olivat viemässä niitä pataan, kun poliisi yllätti heidät. Pojilla oli saaliinaan myös Sorsapuiston riikinkukot.

Onko kellään antaa irlantilaisia jänisreseptejä?
  Vastaa viestiin
03.07.08, 19:53   #6 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2006
Sijainti: Varsinais-suomi
Viestejä: 2911
Mun veli oli kova metsästämään ja usein syötiin jänistä. Se oli tosi hyvää. Myöhemmin söin mieheni siskon luona jänispaistia ja hän osasi sen laittaa tosi hyin. Oli maukasta. Taitaa vaan olla tosi kauan kun olen viimeksi jänistä syönyt ja velikin on kuollut ajat sitten.
  Vastaa viestiin
03.07.08, 20:02   #7 (linkki)
Miirumaaru
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
jäniksenlihaa myös keitettynä

Voihan toki jäniksenlihaa kypsentää keittämälläkin.
leikellään lihat vain sopivan kokoisiksi ennen keittämistä,
sitten vain lihat kattilaan kiehumaan.

  Vastaa viestiin
04.07.08, 04:06   #8 (linkki)
tarkkuutta kiitos
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Sopivan kokonen pala. Mikä se on? Sama kuin miestä lyödään umpimähkään.... missä on umpimähkä?
  Vastaa viestiin
04.07.08, 07:29   #9 (linkki)
*nessu*
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja oii
Meilläpäin on ollut tapana se, että kun se jänis siellä metsässä ammutaan, siltä poistetaan sisuskalut heti, eikä niitä pihaan kuljetella. Eipä tekisi mieli syödä jänistä jota on kuljeteltu ties miten kauan kuolleena suolet sisällä.:)
Olen tässä kanssasi samaa mieltä tuosta suolistamisesta ja se on "kaatajan" hommaa.


ps. punaviinissä haudutettu jänispaisti on todella herkullista, reseptiä ei ole, olen vaan kerran päässyt maistamaan.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 07:32   #10 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Edellisen kanssa samaa mieltä punaviinissä haudutetusta jäniksestä. Itse asiassa olen päässyt kerran valmistamaan sellaista.
  Vastaa viestiin


04.07.08, 08:29   #11 (linkki)
anttoona
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Metsäjänis ja luonnossa elävä kani ovat eri asia kun joku citykani. Suomessa ei kait kovin paljoa luonnossa eläviä kaneja ole, siis metsissä, ei jakomäen puistoissa.
Jänispata on hvyää, olen sellaista lapsuudessani kyllä useammankin kerran saanut maistaa, enoni hararsti metsästystä ja toi meidänkin kotiin saalista, mm. jänistä. Nythän on aika usein esiintynty jänisruttoa jolloin jänisken metsästys on kielltty, en tiedä onko koska viimeksi ollut sellainen tialnen.
Perinteiseen jänispaistiin ei punaviini kuulu mutta itse kukin kokeilkoon jos haluaa.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:13   #12 (linkki)
Saisiko reseptin, kiitos?
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Edellisen kanssa samaa mieltä punaviinissä haudutetusta jäniksestä. Itse asiassa olen päässyt kerran valmistamaan sellaista.
Miten valmistit sen?
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:17   #13 (linkki)
jänikselle soossi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Jänispaistin ehdoton kastike on ruskea kastike. Ruokalajn nimi:
Rusakkoa ruskeassa kastikkeessa.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:19   #14 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Saisiko reseptin, kiitos?
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Edellisen kanssa samaa mieltä punaviinissä haudutetusta jäniksestä. Itse asiassa olen päässyt kerran valmistamaan sellaista.
Miten valmistit sen?
Tuosta on jo yli 10 vuotta aikaa. Minulla ei ollut käytössä mitään reseptiä. En muista ruskistinko lihat ennen uunivuokaan laittamista, mutta mausteena oli ainakin suolaa ja pippuria. Lisäksi uunivuokaan laitoin lihalientä ja punaviiniä. Uunissa pitoaika eikä lämpötila ole jäänyt mieleeni.Tarkemmin asia en enää muista. Kyseessä oli metsäjänis ei mikään kaupunkipupu.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:25   #15 (linkki)
mie muistan kyllä
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Jänispaisti valmistetaan padassa. Ei uunivuoassa. Jakomäen pupun valmistuksesta en minä tiedä mitiän.
Jänsipaistin valmistus on helppoa, ohje löytyy keittokirjoista eli suomalaisista peruskirjoista. Mitähän google tietää asiasta?
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:26   #16 (linkki)
Claret
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Tuosta on jo yli 10 vuotta aikaa. Minulla ei ollut käytössä mitään reseptiä. En muista ruskistinko lihat ennen uunivuokaan laittamista, mutta mausteena oli ainakin suolaa ja pippuria. Lisäksi uunivuokaan laitoin lihalientä ja punaviiniä. Uunissa pitoaika eikä lämpötila ole jäänyt mieleeni.Tarkemmin asia en enää muista. Kyseessä oli metsäjänis ei mikään kaupunkipupu.
Englantilaisissa resepteissä ei käytetä punaviiniä.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:27   #17 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja mie muistan kyllä
Jänispaisti valmistetaan padassa. Ei uunivuoassa. Jakomäen pupun valmistuksesta en minä tiedä mitiän.
Jänsipaistin valmistus on helppoa, ohje löytyy keittokirjoista eli suomalaisista peruskirjoista. Mitähän google tietää asiasta?
Jakomäen pupuista en tietä, kun en siellä asu. Uunissa ruokani valmistin ilman sen kummenpia ohjeita ja hyvää oli.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:28   #18 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Claret
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Tuosta on jo yli 10 vuotta aikaa. Minulla ei ollut käytössä mitään reseptiä. En muista ruskistinko lihat ennen uunivuokaan laittamista, mutta mausteena oli ainakin suolaa ja pippuria. Lisäksi uunivuokaan laitoin lihalientä ja punaviiniä. Uunissa pitoaika eikä lämpötila ole jäänyt mieleeni.Tarkemmin asia en enää muista. Kyseessä oli metsäjänis ei mikään kaupunkipupu.
Englantilaisissa resepteissä ei käytetä punaviiniä.
Johan mainitsin, etten käyttänyt mitään reseptiä. Harvemmin muutenkaan käytän keittokirjaa ruuan valmistuksessa.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:29   #19 (linkki)
hih hii..
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Se selittääkin sitten jo paljon... :))))
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:30   #20 (linkki)
PS.
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Se oli vitsi... :))))
  Vastaa viestiin


04.07.08, 10:31   #21 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja hih hii..
Se selittääkin sitten jo paljon... :))))
Mitä muka? Osaan valmistaa vuokaa enkä tarvitse siihen mitään tarkkoja mittoja. Ruuan valmistuksen tärkein pointti on maistaminen eli ruokaa maistetaan, jotta tiedetään mitä pitäisi vielä lisätä ja onko mausteita tarpeeksi.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:31   #22 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20564
Se etten valmista ruokaa keittokirjasta katsomalla ei tarkoita sitä, etteikö minulla olisi keittokirjoja.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:32   #23 (linkki)
PS. toistaa
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Se oli vitsi..... :))))
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:33   #24 (linkki)
Friedrika
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Se etten valmista ruokaa keittokirjasta katsomalla ei tarkoita sitä, etteikö minulla olisi keittokirjoja.
Miksi sinulla on keittokirjoja, kun et niitä koskaan käytä? Lienevät kirjahyllyn komisteena, jolla mahtailla.
  Vastaa viestiin
04.07.08, 10:34   #25 (linkki)
 
Käyttäjän äippä66 avatari
 
Rekisteröitynyt: 09/2007
Sijainti: Pk-seutu
Viestejä: 3915
Jänispaisti on oikein hyvää! Paistin voi myös liottaa maidossa ennen paistamista, mureuttaa lihaa. Olen kerran nuorena tehnyt jänispaistin, ja kyllä se hyvää oli. Se tosiaan vaatii paistettaessa jonkun liemen tai silavoinnin, kuten muukin riista.
  Vastaa viestiin