Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
06.09.08, 12:58   #1 (linkki)
??
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Karjalanpaistilihat?

Millaisesta lihasta teette yleensä karjalanpaistin? Minä taas kerran katsoin kaupan tarjouskarjalanpaistia ja mietin, että kuka ihme ostaa noin rasvaista lihaa. No, monikin, tiedän se ja minäkin aina joskus. Olen vain kyllästynyt "perkaamaan" sen hurjan rasvamäärän pois, joten nytkin täksi päiväksi tein karjalanpaistin (tai sen kaltaisen lihapadan) naudan kulmapaistista ja possun ulkofileestä.

Lihapataani laitoin lisäksi porkkanaa, sipulia ja lanttua sekä tietysti mausteita. Siis se ei ole oikeaoppista karjalanpaistia, jos ellien keskustelupalstaa seuraa. Mutta minusta pelkästä lihasta ja mausteista ei tule riittävän maukasta. Sipuli kuuluu mielestäni ehdottomasti karjalanpaistiin. Mieluusti lisään muitakin juureksia.

Syyspataa karjanlanpaististani tulee sitten, kun lisään sinne myös sieniä. On muuten todella herkullista.
  Vastaa viestiin
06.09.08, 13:43   #2 (linkki)
isomumma
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a

Itse tein karjalanpaistilihoista kaalikeittoa. Kaalikeittohan kuuluu muhia monta tuntia, niin näin ollen "läskit" olivat liuonneet liemeen.
Keitin yli 4 tuntia, Olympialaisten avajaisten ajan. Ja hyvää oli.
Karjalanpaistiin laitan myös juureksia ja tietysti sipulia.
  Vastaa viestiin
06.09.08, 14:01   #3 (linkki)
vähärasvaista
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
En minäkään käytä kaupan valmiita karjalanpaistilihoja, ne on ihan liian rasvaisia. Ja mitä hyödyttää jos läskit sulaa liemeen, siellähän se rasva kuitenkin on. Mieluummin ostan naudan paistia (kulma-, ulko-, sisäpaistia mitä milloinkin) ja possustakin joko ulkofilettä tai kinkkua. Kyllä niissä sen verran rasvaa on mitä mehevä paisti vaatiikin.

Minä en ole koskaan laittanut juureksia, sipulia kyllä. Täytyypä kokeilla, ja sieniä kans.
  Vastaa viestiin
06.09.08, 15:08   #4 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 08/2008
Viestejä: 135
Meillä tehdään hirvenlihasta ja sitten kaupasta possunlihaa vähän rasvaksi. Hirvenliha kun leikataan meillä rasvattomaksi ja "kätkylättömäksi".
  Vastaa viestiin
06.09.08, 15:09   #5 (linkki)
sirella
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minä teen oman karjalanpaistini porsaan ulkofileestä tai kinkusta tai kai se sitten on porsaanpaistia, kun en nautaa siihen laita. Lisäksi laitan pataan porkkanaa ja joskus lanttua ja tietenkin mausteita; lähinnä musta- ja maustepippuria, laakerinlehteä tai lipstikkaa, loraus soijakastiketta tai suolaa, joskus hiven valkopippuria ja chiliä. Sipulia laitoin ennen, mutta enää maha ei kestä sipulia, joten se on jäänyt pois. Vaikka hyvää se olisi.
  Vastaa viestiin
06.09.08, 16:29   #6 (linkki)
Yks tavis neuvoo kokkaamaan
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Karjalanpaistiini tulee isoja lohkoja
* sianpaistia (45% lihan kokonaismäärästä)
* naudan paistia (45 % lihan kokonaismäärästä)
* lampaan paistia ( 10 % lihan kokonaismäärästä)

Nuo pannaan kuumaan uuniin ruskistumaan ja kun ovat suskistuneet laitetaan mausteeksi suolaa, maustepippureita (kokonaisia) pari laakerinlehteä voi myös laittaa joukkoon
Lisätään joukkoon rusksitumaan myös
* isot sipulinlohkot
* Isoja lohkoja porkkanoita
* isoja lohkoja lanttua
Sitten taas annetaan kaiken olla kuumassa uunissa että juureksetkin hieman ruskistuvat.
Sitten taas sekoitetaan kaikki sekaisin ja listään nestettä(lihalientä) niin paljon että 1/3 jää nesteen alle.
Sitten annetaan karjalanpaistin muhia 100 asteessa vaikka illasta aamuun.
Välillä voi hieman sekoitella koko satsia - niin ei pääse päällimmäiset kuivumaan.
Tämä on siis todella pitkään haudutettava ruoka - niin sitten siitä tulee erinomiasta.
Haudutus tapahtuisi mielellään ihan ns puilla lämmitettävässä kiviarinaleivinuunissa.
Lisukkeeksi voi sitten tarjota kuumat perunat ja punajuuria.


  Vastaa viestiin
06.09.08, 20:55   #7 (linkki)
I love food
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Onpa herkullinen ohje taviksella taas -täytyy kokeilla Karjalanpaistia "taviksen" tapaan!
  Vastaa viestiin
07.09.08, 15:23   #8 (linkki)
nikkeliini
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Silloin kun vielä tein karjalanpaistia, laitoin siihen naudanlapaa ja porsaankyljyksiä, koska siinä pitää ehdottomasti olla luita makua antamassa. Lampaanlihasta en pidä, joten sitä en siihen laittanut. Sipulia ja valkosipulia paljon, joskus punaisia paprikarenkaita ja mausteeksi suolaa ja kokonaisia mustapippureita ja paprikaa. Muuten valmistustapa kuten taviksella eli ensin pelkät lihat kuumaan uuniin ruskistumaan ja sitten mausteet ja vesi ja annetaan hautua kauan miedolla lämmöllä.
En laittanut isoja lohkoja vaan ihan sipulinkin pieneksi paloiteltuna.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 09:17   #9 (linkki)
tuo...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
lihojen ja juuresten paljaaltaan/ilman nestettä ruskistaminen on varmaan hyvä juttu. Täytyy kokeilla.

En ymmärrä miten joku viitsii ostaa niin rasvasta lihaa kuin ne valmiit paketit ovat. Tai sitä kastikelihaa jossa ei ole lihaa nimeksikään mutta rasvaa sitä enemmän. Minäkin ostan paistipaloja ja silppua itse lihat. Vähän rasvaa tulee mukaan ja tietysti lampaanlihaa pitää olla aitoon karjalanpaistiin. Laittaako kukaan sisäelimiä? Muistan karjalaisen mummoni laittaneen sekä maksaa että munuasia karjalanpaistiinsa.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 10:42   #10 (linkki)
höhöhöhöhöh
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Eihän tuollainen ole oikea karjalanpaisti. Lanttua ja porkkanaa ja ties mitä. Ei siihen tule kuin lihaa, pippureita ja suolaa. Sellainen on aito karjalainen lihapotti.
  Vastaa viestiin


08.09.08, 10:47   #11 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20576
Edellisen kanssa samaa mieltä. Karjalanpaisti ja lihapata ovat kaksi eri ruokaa. Ruoka, jossa on erillaisia lihalaatuja + monia muita erillaisia aineksia kutsutaan lihapadaksi ei karjalanapaistiksi. Kaikki uunivuoassa paistettu pilkottu liha ei ole karjalanpaistia, mutta kaikki uunivuoassa paistettu pilkottu liha on lihapataa. :)
  Vastaa viestiin
08.09.08, 10:50   #12 (linkki)
Karjalanpaisti
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Karjalanpaisti
Wikipedia

Karjalanpaisti on karjalainen perinneruoka, alun perin nimeltään ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko maahan sotien jälkeen evakkojen mukana.

Karjalanpaistin valmistus on helppoa: pilkotaan eri lajien lihaa, ainakin sikaa ja nautaa, sivultaan vähintään 3 senttimetrin kuutioiksi, lisätään suolaa, kokonaisia mustapippureita ja vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kypsennetään hauduttamalla miedossa uuninlämmössä pitkään. Yleensä karjalanpaistin lisukkeena tarjotaan keitettyjä perunoita tai perunasosetta ja puolukkahilloa.

Perusohjeesta on lukuisia mielipiteitä jakavia muunnelmia. Raaka-aineena saatetaan käyttää myös lammasta ja sisäelimiä, kuten maksaa, tai kasviksia, yleensä sipulia ja porkkanaa. Mausteeksi voidaan lisätä laakerinlehtiä.

Karjalanpaisti nousi suosioon 1950-luvulla, kun evakkoon ja asutustiloille hajautuneet karjalaiset alkoivat järjestää kylä- ja heimojuhliaan.

  Vastaa viestiin
08.09.08, 10:50   #13 (linkki)
erilllllaisia karjalanapaisteja
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Onko sillä niin väliä? Kyllähän ruoka-asiat muuttuu siinä missä muutkin asiat. Ennen ei ollut kaikkea saatavilla, joten ruokaa piti tehdä niistä aineksista, mitä oli tarjolla.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 11:47   #14 (linkki)
erilllllaisiapa hyvinkin
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Jx
Edellisen kanssa samaa mieltä. Karjalanpaisti ja lihapata ovat kaksi eri ruokaa. Ruoka, jossa on erillaisia lihalaatuja + monia muita erillaisia aineksia kutsutaan lihapadaksi ei karjalanapaistiksi. Kaikki uunivuoassa paistettu pilkottu liha ei ole karjalanpaistia, mutta kaikki uunivuoassa paistettu pilkottu liha on lihapataa. :)
Karjalainen, Vienasta kotoisin oleva isoisoäitini laittoi aina juureksiakin mukaan. Sanoi niin tehdyn kotonaankin. Tosin isomummon lapsuudessa juures oli kuulemma nauris. Niin ja ´niitä sisäelimiä oli laitettu kans. Jos aletaan oikeaoppisesta mittelöimään, pitäisi tietää, mikä alkuperä on. Tällä kertaa se on useiden karjalaisemäntien erilllllllllllllllaiset versiot. Annetaan kaikkien kukkien kukkia.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:12   #15 (linkki)
??
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tiesin, että minun oppimani karjalanpaisti ei ole useiden täällä kirjoittavien mielestä aitoa, joten sanoinkin epäortodoksista karjalanpaistia karjalanpaistin kaltaiseksi. En minäkään kyllä ymmärrä sitä tuomitsevuutta, että vain jokin versio olisi aito. Useimmilla meillä kai on joku sukulainen luovutetusta Karjalasta, jolta ohjeen on saanut. Uskon, että sielläkin tuo "lihapotti" on ollut hyvin monimuotoista eikä ainoaa oikeaa versiota ole.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:15   #16 (linkki)
Kotikokki
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kaikki lihapadat eivät ole karjalanpaistia, mutta kaikki karjalanpaistit ovat lihapatoja.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:25   #17 (linkki)
 
Käyttäjän äippä66 avatari
 
Rekisteröitynyt: 09/2007
Sijainti: Pk-seutu
Viestejä: 3915
Minä ostan kyllä valmiita karjalanpaistilihoja. Pidämme rasvaisemmasta versiosta. Laitan lisäksi hirveä jos sattuu olemaan. Mausteiksi iso sipuli, maustepippureita, suolaa ja 1-2 lihaliemikuutiota. Uunissa vähintään viisi tuntia, niin kauan että lihat lähes hajoavat. Meidän suosikkiruokia, höystettynä puolukkasurvoksella.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:29   #18 (linkki)
mikä se oikeaoppinenn....
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
sitten on? Olen tottunut luottamaan esim. marttojen ohjeisiin. Siinä karjalanpaistissa on lihojen lisäksi mm porkkanaa, sipulia ja laakerinlehti. Onko se oikea ohje, vai eivätkö martatkaan osaa tehdä oikein?
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:36   #19 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20576
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja mikä se oikeaoppinenn....
sitten on? Olen tottunut luottamaan esim. marttojen ohjeisiin. Siinä karjalanpaistissa on lihojen lisäksi mm porkkanaa, sipulia ja laakerinlehti. Onko se oikea ohje, vai eivätkö martatkaan osaa tehdä oikein?
Voit lukea nimimerkki karjalanpaistin postaamasta lainauksesta mikä on karjalanpaisti.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 12:51   #20 (linkki)
wikipediako...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
on suurin auktoriteetti? Miten ihmeessä sitä on ryhdytty pitämään jonkinlaisena jumalansanana? Minä luottaisin enemmän ruoka-alan ammattilaisiin ja myös perinnetiedon ammattilaisiin.
  Vastaa viestiin


08.09.08, 12:58   #21 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20576
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja wikipediako...
on suurin auktoriteetti? Miten ihmeessä sitä on ryhdytty pitämään jonkinlaisena jumalansanana? Minä luottaisin enemmän ruoka-alan ammattilaisiin ja myös perinnetiedon ammattilaisiin.
No kysy niiltä ammattilaisilta sitten jos et muuten usko/tiedä mitä karjalanpaisti on ja miten valmistetaan.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 13:01   #22 (linkki)
wikipediako...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
minä kävin tsekkaamassa esim juuri tuon marttojen sivun ja uskon mieluummin heihin. sitä paitsi minullakin on karjalaisia sukulaisia ja kyllä heidänkin oikeaoppiseen karjalanpaistiinsa tulee sekä sipulia että porkkanaa. Lanttua en ole koskaan laittanut mutta seuraavalla kerralla varmasti kokeilen - tai ehkä sitä naurista jota joku vihjasi esiäitiensä käyttäneen.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 13:03   #23 (linkki)
Jx
 
Käyttäjän Jx avatari
 
Rekisteröitynyt: 07/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 20576
http://headisu.blogspot.com/search/label/liharuokia
  Vastaa viestiin
08.09.08, 13:10   #24 (linkki)
isomumma
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Herra varjele, mikä riita taas, ei edes kivaa.
Olen muuten onnellinen, että täällä oli muitakin, jotka tekevät (karjalanpaistia) valmiista karjalanpaistilihoista. Kaikilla ei ole sellaista isoa kauppaa tai hallia lähettyvillä, mistä voisi ostaa palan sitä ja sitä lihaa. Meilläpäin lihat ovat valmiina rasioissa, ja jos muuta haluaa niin on mentävä stadiin.
  Vastaa viestiin
08.09.08, 13:11   #25 (linkki)
 
Käyttäjän Gilmoren tyttö avatari
 
Rekisteröitynyt: 06/2006
Sijainti: Pääkaupunkiseutu
Viestejä: 1687
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja ??
Tiesin, että minun oppimani karjalanpaisti ei ole useiden täällä kirjoittavien mielestä aitoa, joten sanoinkin epäortodoksista karjalanpaistia karjalanpaistin kaltaiseksi. En minäkään kyllä ymmärrä sitä tuomitsevuutta, että vain jokin versio olisi aito. Useimmilla meillä kai on joku sukulainen luovutetusta Karjalasta, jolta ohjeen on saanut. Uskon, että sielläkin tuo "lihapotti" on ollut hyvin monimuotoista eikä ainoaa oikeaa versiota ole.
Noh, tällä palstallahan saa käyttää vain Ehdottoman Aidon ja Oikean Ohjeen mukaan tehdystä ruoasta sen Ehdottoman Aitoa ja Oikeaa Nimeä, vaikka meille epäortodoksisia ruokia valmistaville on ystävällisesti annettu lupa omassa kotikeittiössä kutsua tekemiämme tekeleitä millä nimellä haluamme ;-)

Alkuperäiseen kysymykseen - teen harvoin karjalanpaistia, tai siis karjalanpaistin tapaista ruokaa, ja joskus ostan valmislihoja, joskus en. Mukaan panen ehdottomasti sipulia ja porkkanaa, tuo sienien lisääminen kuulosti kivalta ajatukselta. Ruskistan lihat pannussa ennen kuin panen ne pataan.
  Vastaa viestiin
Vastaa viestiin

Tagit
Tyhjä


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku