Plazan keskustelut etusivu
» Rekisteröidy käyttäjäksi
» Unohditko tunnuksesi?
Mene takaisin   Plaza keskustelut – Plaza > Ellit > Ruoka.fi > Omat ruokaohjeet
Keskustelujen ohjeet

Vastaa viestiin
 
Työkalut Hae ketjusta
19.01.09, 15:34   #1 (linkki)
nuori tyttö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Vihannes/juureskeitto

Hei! Löytyisikö teiltä vihannes- tai juureskeiton reseptiä, myös kasvis- tai juuressosekeiton resepti kelpaisi. Kiitos jo etukäteen!
  Vastaa viestiin
19.01.09, 17:01   #2 (linkki)
vanha täti
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
1 l kuutioituja kasviksia (perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia, purjoa, kukkakaalia, parsakaalia...)
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kermaa

Keitä kasvikset kypsäksi kasvisliemessä (noin 20 min). Soseuta ja lisää kerma. Kuumenna ja tarjoa.
Mausta pippurilla, chilillä, currylla tai yrteillä. Ja kun käytät eri kasviksia eri suhteissa saat aina erimakuista keittoa.
  Vastaa viestiin
19.01.09, 21:10   #3 (linkki)
wow!
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Ihmettelen aina tuota kerman lisäämistä kasviskeittoihin. Suomalaisten resepteissä näkyy aina olevan kerma ja juusto kasviskeittojen pääaineena. Se siitä terveellisyydestä.
  Vastaa viestiin
19.01.09, 21:28   #4 (linkki)
vanhan tädin...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
ohjeessa on toinenkin kohta, jota ihmettelin - 2 kasvisliemikuutiota. Tietysti suolaiseen tottuneelle se ei ole liikaa, mutta meidän perheemme makuun kyllä. Käytän sitä paitsi mieluummin jauhetta, mutta sitäkin laitan vain puolet ohjeen määrästä.

Kasviskeiton makua parantaa kasvisten ja joidenkin mausteiden (kuten esim. curryn) pyöräyttäminen öljytilkassa. Öljyä ei tarvita kuin teelusikallinen, joten ei siitä rasvaista keittoa tule. Tuoreet yrtit kruunaavat keiton.

Kermaa en laita koskaan, mutta joskus sulate- tai tuorejuustoa saatan nokareen lopussa lisätä. Näin keittoon saa erilaisen maun kuin pelkkään kasviliemeen tehtynä.
  Vastaa viestiin
19.01.09, 21:42   #5 (linkki)
rosmarin
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minä laitan joskus omalle lautaselleni kasviskeittoihin tipan ruokakermaa, en koskaan sinne kattilaan kiehumaan. Kerma ikäänkuin pyöristää makua, mies ei tykkää ollenkaan. Mutta vain ehkä ruokalusikallinen, ei enempää.
  Vastaa viestiin
19.01.09, 22:21   #6 (linkki)
angloelli kirjautumatta
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minustakin kerma saa kasvikset jotenkin tunkkaisen makuisiksi. Kookosmaitoa sen sijaan lorautan varsinkin currylla maustettuun keittoon.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 07:27   #7 (linkki)
kokeilen!
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kookosmaito kuulostaa hyvältä idealta. Kokeilenpa seuraavan kerran kasviskeittooni.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 07:51   #8 (linkki)
tomatohead
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja vanhan tädin...
ohjeessa on toinenkin kohta, jota ihmettelin - 2 kasvisliemikuutiota. Tietysti suolaiseen tottuneelle se ei ole liikaa, mutta meidän perheemme makuun kyllä. Käytän sitä paitsi mieluummin jauhetta, mutta sitäkin laitan vain puolet ohjeen määrästä.
No mutta sehän riippuu aivan siitä minkälaisia kuutioita käytät. Ei meillä ainakaan käytetä mitään peruskuutioita joissa reilusti suolaa ja lisäaineita, mutta kuutioita meilläkin keittoon laitetaan (Reformi, Vogel), joita saa ihan marketin hyllyltä.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 08:02   #9 (linkki)
liemikuutiot
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Liemikuutioita on todella monenlaisia. Reformi taitaa olla se, jossa suolaa ei ole nimeksikään, mutta rasvaa kolmannes. Luomujauhe (en muista merkkiä) puolestaan on lähes rasvaton, mutta siinä on puolet suolaa. Täytyy siis taiteilla näiden kanssa.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 08:15   #10 (linkki)
%¤%%#
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
No kiva. Näitten kotona kasvisliemet keitetään kasviksista. Ja kalaliemi kalasta ja lihaliemi lihasta. Tottakai, onhan täällä osaavia kokkaajia jotka ei lisäaineita ja varsinkaan suolaa käytä ja rasvasta puhumattakaan, hyihyi! Eli hyvä ketju kaatui siihen kun porukat pelästyi kasvisliemikuutioita, voi f....!
  Vastaa viestiin


20.01.09, 09:12   #11 (linkki)
kuka...
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
on sanonut keittävänsä liemet itse? Moni varmaan tekeekin ja jemmaa yleensä kasvisten keitinvedet keittopohjiksi, mutta käsittääkseni ainakin pari edellistä sanoi käyttävänsä noita kuutioita tai jauheita, mutta "taiteilevansa" niiden kanssa.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 10:15   #12 (linkki)
vanha täti
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
kiesus teidän kanssa!!

kerma voi olla vaikka sitä 5 % ruokakermaa eikä se tee soppaa tunnkkaiseksi. Kuohukerma kyllä tekee, jos ei ole siihen tottunut!
Liemikuutioita on kaikenlaisia, helkkari kun en muistanut laittaa että mitä kuutioita (yleensä käytän reformituotteen, EN mitään maggeja yms)
  Vastaa viestiin
20.01.09, 10:37   #13 (linkki)
nuori tyttö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kiitos vinkeistä! Kaadetaanko keitinvesi pois vai soseutetaanko se kasvisten kanssa ja siihen vielä lisätään kerma/sulatejuusto? Anteeksi tyhma kysymykseni, mutta en ole kovin kokenut keittiöpuuhissa. Jos maustaa esim. tuoreella chilillä, niin se olisi hyvä ensin käyttää paistinpannulla? Kiitos vielä kerran, jos viitsitte vastata!
  Vastaa viestiin
20.01.09, 10:45   #14 (linkki)
odeviiskasi
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Älä missään nimessä kaada keitinvettä pois, vaan soseuta kasvikset siihen veteen. Mikäli olet laittanut sitä vettä paljon, kannattaa ensin ottaa hiukan vettä pois vaikka mukiin ja lisätä sitä sitten jos tarvitaan.

Kasvikset kannattaa ylipäänsä keittää aika vähässä vedessä. Itse teen kasvissosekeittoa niin, että kuullotan "kauden" kasviksia/juureksia oliiviöljyssä, lisään vettä sen verran että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, sen parjatun kasvisliemikuution ja hiukan pippuria. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseutan ne, lisään tarvittaessa suolaa, hippasen chiliä ja sitten vaikkapa tuorejuustopurkin loput tai kerman tai creme fraichen tai sulatejuuston jämät, yleensä kuitenkin jotain maitotuotetta.

Tämähän ei ole kenellekään pakollista, itse pidän kerman/juuston tms. tuotteen tuomasta pehmeydestä siihen makuun.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 10:50   #15 (linkki)
nuori tyttö
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Kiitos odeviiskasi. Tuo selvensi paljon!
  Vastaa viestiin
20.01.09, 11:22   #16 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2006
Sijainti: Varsinais-suomi
Viestejä: 2911
Minä en soseuta kasviskeittoa, mies ei kyllä sitä söisi. Enkä laita kermaa, kasvis-tai lihaliemikuutioita laitan.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 11:25   #17 (linkki)
Annille
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Hei Anni, kertoisitko millä tavalla teet kasviskeittosi?

PS. Onnea lastenlasten syntymistä!!
  Vastaa viestiin
20.01.09, 17:33   #18 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2006
Sijainti: Varsinais-suomi
Viestejä: 2911
Laitoin viimeksi kasviskeittoon perunaa, porkkanaa, suippopaprikaa, no, nyt tuli kyllä muistikatkos.
Laitoin sinne kyllä muitakin kasviksia.
Keitän kypsäksi ja lisään lihaliemen.
Mulla kyllä on ohje missä ne soseutetaan mutta mies ei oikein ole sen kannalla. Dementia iskee.... no jokatapauksessa, palottelen ja keitän kypsäksi.
Ja kiitos vaan onnitteluista....
  Vastaa viestiin
20.01.09, 17:42   #19 (linkki)
rosmarin
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Minä soseutan osan kasviskeitosta, ja laitan sen sitten takaisin keittoon. Näin tulee ikäänkuin suurustettua keittoa. Minunkaan mies ei pidä soseutetusta keitosta, joten tämä on sellainen kompromissi.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 17:49   #20 (linkki)
Tsaikkuliini
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja rosmarin
Minä soseutan osan kasviskeitosta, ja laitan sen sitten takaisin keittoon. Näin tulee ikäänkuin suurustettua keittoa. Minunkaan mies ei pidä soseutetusta keitosta, joten tämä on sellainen kompromissi.
Lisäksi noin tehty keitto ei ole sellaista epämääräistä vauvanruokaa kuin sauvasekoittimella tai vastaavalla saa aikaan.

Rakenteeltaan paras sosekeitto syntyy käsikäyttöisellä sosemyllyllä. Meillä se on aina luotettava Moulinex.
  Vastaa viestiin


20.01.09, 17:56   #21 (linkki)
Seljankukka
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Tässä vähän erilainen punainen keitto:

Freesa tilkassa öljyä viipaloitua/suikaloitua sipulia, purjosipulia, valkosipulia, punaista paprikaa, aurinkotomaattia ja porkkanaa. Kuivatut sienet sopivat hyvin mukaan, mahd. liotettuina. Kaada mukaan kasvis/kanalientä. Itse käytän fondia, mutta laimennan sitä hieman enemmän kun kehoitetaan. Makuasia ...
Mausta suolalla, pippurilla , kuiv. timjamilla ja 1-2 rkl tomaattipureella ja anna porista jonkun aikaa, jätä vihannekset napakoiksi. Tarkista maku, ripottele päälle silputtua tuoretta timjamia ja tarjoile.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 19:41   #22 (linkki)
tomatohead
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Hyvä kasviskeitto tulee myös seuraavista aineista (kokeiltu on):

Silppua keräkaalia, pilko rosamunda-perunaa (rosamunda hajoaa kivasti keitossa ja sakeuttaa keiton), porkkanaa ja sipulia. Mausta maun mukaan pippurilla, paprikalla jne. Jos haluat täyteläisempää ja tukusampaa, niin lisää vähän huuhdottuja punaisia linssejä.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 21:14   #23 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 12/2006
Viestejä: 2329
Meillä oli tänään juuressosekeittoa, johon laitoin palsternakkaa, selleriä, persiljajuurta, purjoa, sipulia ja lehtisellerin varren. Nesteeksi Herbamare-kasvislimi pippuria. Hyvää oli. Lisäksi salaattia erilaisista salaateista ja pinaatista ja kulhoihin ympärille minitomaatteja, kurkkua, sipulia, fetaa, kanaa, kalamata-oliiveja, leipäkuutioita ja kastikkeeksi Cesar ja viinietikkakastike. Jokainen kokosi sellaisen salaatin kuin itse halusi.
  Vastaa viestiin
20.01.09, 21:16   #24 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 12/2006
Viestejä: 2329
"Nesteeksi Herbamare-kasvislimi pippuria" po. Herbamare-kasvisliemi sekä mausteeksi mustapippuria. Ja parmesan-juusto unohtui salaattilistasta :)
  Vastaa viestiin
21.01.09, 01:57   #25 (linkki)
kuohukermaa ja VOITA
(Vierailija)
 
Viestejä: n/a
Ei tarvi mitään kuutioita. Hiivauutekin on glutamaattia, ja ne hydrolysoidut ainekset... Siis laki kieltää niiden antamisen lapsille - tiesittekin tietysti, kunhan muistutan:
http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/micrococcus.htm
  Vastaa viestiin
Vastaa viestiin

Tagit
Tyhjä


>Työkalut Hae ketjusta
>
Hae ketjusta:

Laajennettu haku